25 Σεπ 2016

Όλα όσα μάθαμε μαζί

Ο Λαέρτε Ντος Σάντος είναι ένας ταλαντούχος βιολιστής, λίγο νευρικός, ο οποίος αποτυγχάνει στην ακρόαση να μπει στην συμφωνική ορχήστρα του Σάο Πάουλο. Μην έχοντας άλλους πόρους, βρίσκει δουλειά σε ένα σχολείο στη φαβέλα Ελιόπολις, όπου καλείται να διδάξει μουσική στα παιδιά. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με όλες τις καταστάσεις που μπορεί να βιώσει κάποιος σε μια φαβέλα της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, από το οργανωμένο έγκλημα μέχρι τις μικροδιενέξεις των μαθητών του, όμως ο ίδιος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις αυτές και παράλληλα να εμφυσήσει στους μάλλον απείθαρχους μαθητές του την αγάπη για τη μουσική.
Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όμως η προσωπικότητα και η μεταδοτικότητά του θα μετατρέψει μια άναρχη τάξη σε μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή μαθητική ορχήστρα, από παιδιά που η μουσική τους επιτρέπει να ξεφύγουν έστω και για λίγο από τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής στη φαβέλα. Ο Λαέρτε θα διακρίνει το πραγματικό ταλέντο ενός μαθητή του, του Σάμουελ, και θα τον ενθαρρύνει, παρά τις απαγορεύσεις του πατέρα του, να συνεχίσει.
Όμως, μερικές φορές η πραγματικότητα της φαβέλας υπερισχύει της θέλησης για το κάτι καλύτερο, ενώ ο ίδιος ο Λαέρτε θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει το όνειρό του ή αν θα επιμείνει με αυτά τα παιδιά.

Ταινίες με δασκάλους μουσικής και προβλήματα των μαθητών, αν μη τι άλλο, έχουν γυριστεί και έχουμε παρακολουθήσει αρκετές και σίγουρα η ταινία αυτή δεν έχει να προσθέσει κάτι ιδιαίτερα καινούριο σε όσα έχουμε ήδη παρακολουθήσει. Απλά στην ταινία αυτή το γνωστό αυτό θέμα έρχεται σε συνδυασμό με το αγαπημένο θέμα των βραζιλιάνων σκηνοθετών, τη ζωή στις φαβέλες και στο περιθώριο. Η ταινία μπορεί να μας δείχνει πολλές εικόνες από τη ζωή των εφήβων στις φαβέλες, όμως ουσιαστικά επικεντρώνεται στον προσωπικό αγώνα του πρωταγωνιστή, που από τη μια έχει να αντιπαλέψει την προσωπική του αποτυχία να ανταποκριθεί στο όνειρό του, από την άλλη όμως έχει να σταθεί υπεύθυνος απέναντι στην προοπτική που του ανοίχτηκε και να μην το δει σαν έναν απλό συμβιβασμό, για να βγάλει τα προς το ζην. Οι δυσκολίες για τον πρωταγωνιστή είναι πολλές, και εσωτερικές προσωπικές, αλλά και εξωτερικές λόγω του περιγύρου. Η απόφαση όμως, είναι αποκλειστικά στο χέρι του.
Η ταινία απέσπασε το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Σάο Πάουλο. Στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2016.

Tudo que aprendemos juntos (2015)
Σκηνοθεσία: Sérgio Machado
Σενάριο: Maria Adelaide Amaral, Marcelo Gomes, Sérgio Machado, Marta Nehring, Antonio Emirio de Moraes
Πρωταγωνιστούν: Lázaro Ramos, Kaique de Jesus, Elzio Vieira, Sandra Corveloni, Fernanda de Freitas, Graça Andrade
Διάρκεια: 102'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο "Ελληνίς" στη Θεσσαλονίκη στις 24 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: