7 Ιουν 2016

Το σώμα

Το σώμα μιας γυναίκας, της Μάικα Βιγιαβέρντε, εξαφανίζεται μυστηριωδώς από ένα νεκροτομείο. Ο φύλακας του νεκροτομείου τρέχοντας έντρομος για να ξεφύγει, χτυπιέται από ένα διερχόμενο αμάξι και νοσηλεύεται αναίσθητος στην εντατική. Ο Χάιμε, αστυνομικός ντετέκτιβ, ο οποίος είχε χάσει πριν 10 χρόνια τη σύζυγό του, ερευνά την υπόθεση.
Ο Άλεξ, σύζυγος της εκλιπούσας Μάικα, είναι ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση του πτώματος. Και όχι άδικα, καθώς φαίνεται ότι είναι ο υπεύθυνος για το θάνατό της, τον οποίο και είχε σχεδιάσει, με την επιθυμία να συζήσει με την όμορφη νεαρή φοιτήτρια, Κάρλα.
Μια σειρά από γεγονότα θα φέρουν τον Άλεξ προ συνταρακτικών εκπλήξεων, που θα τον οδηγήσουν στην υποψία ότι η Μάικα είναι τελικά ζωντανή κι ότι παίζει το παιχνίδι της, προκειμένου να τον εκδικηθεί, ενώ κάθε στοιχείο που εμφανίζεται απρόσμενα μπροστά του, ανακαλεί στη μνήμη του στιγμές που είχε περάσει μαζί της και όχι μόνο.
Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται. Μέσα από υποτιθέμενες παραισθήσεις και ανάμεσα σε άλλα πτώματα, ο κλοιός γύρω από τον Άλεξ θα σφίξει και το παρελθόν του θα εμφανιστεί μπροστά του σαν τιμωρός-εκδικητής.

Ο ισπανικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό το είδος του αστυνομικού θρίλερ με πραγματικά εξαιρετικά αποτελέσματα. Μπορεί στην ταινία το στοιχείο του τρόμου να μην είναι πρωτεύουσας σημασίας, καθώς η ίδια η υπόθεση κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον του θεατή για το τι θα γίνει μετά, όμως τον ίδιο τον πρωταγωνιστή σε κάθε στιγμή τον κυριεύει ο τρόμος να μην αποκαλυφθεί το σκοτεινό μυστικό του. Ο πρωταγωνιστής μετατρέπεται σε μια τραγική φιγούρα, έρμαιο στις διαθέσεις του σκοτεινού εκδικητή του (όποιος κι αν είναι αυτός), και στο τέλος θα κληθεί να αναλογιστεί τις ευθύνες των πράξεων, στις οποίες τον οδήγησαν οι επιλογές του.
Η ταινία ήταν υποψήφια για βραβεία Goya και Gaudí, ενώ απέσπασε βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ισπανικού Κινηματογράφου στην Τουλούζ. Στη χώρα μας η ταινία πήρε διανομή στις 19 Μαΐου 2016, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την επίσημη κυκλοφορία της.

El cuerpo (2012)
Σκηνοθεσία: Oriol Paulo
Σενάριο: Oriol Paulo, Lara Sendim
Πρωταγωνιστούν: José Coronado, Belén Rueda, Hugo Silva, Aura Garrido, Miquel Gelabert, Juan Pablo Shuk
Διάρκεια: 107'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Βακούρα" στη Θεσσαλονίκη στις 7 Ιουνίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: