4 Δεκ 2016

Νοέμβρης

Ο νεαρός ταλαντούχος Αλφρέντο αφήνει το χωριό του και πηγαίνει στη Μαδρίτη, για να πραγματοποιήσει το όνειρό του να ασχοληθεί με την υποκριτική. Όμως, στη σχολή σύντομα αντιλαμβάνεται ότι οι μέθοδοι που ακολοθούνται δεν είναι αυτό που ο ίδιος έχει οραματιστεί. Έτσι με μια ομάδα συμφοιτητών του αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη σχολή και μακριά απο οπορτουνιστικές τακτικές να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη ομάδα ηθοποιών του δρόμου, που να δίνουν αφιλοκερδώς παραστάσεις δικής τους έμπνευσης ανάμεσα στον κόσμο, στοχεύοντας στη διαδραστικότητα και στην προσέγγιση της τέχνης στο ίδιο το κοινό, κάνοντάς το τμήμα της.
Σύντομα οι παραστάσεις θα αρχίσουν, ταυτόχρονα όμως θα αρχίσουν και οι διώξεις από τις αρχές, καθώς δεν τους αναγνωρίζεται το καλλιτεχνικό τους στυλ. Η τόσο δεμένη αυτή ομάδα, που πήρε το όνομα "Νοέμβρης", σύντομα θα κληθεί να επιλέξει αν θα μείνει σταθερή στην αρχική της ιδεολογία, με ό,τι θα μπορούσε αυτό να συνεπάγεται, ή να διαλέξει άλλα μονοπάτια, που όμως θα φέρει πλήγμα στη συνοχή της που βασιζόταν εν πολλοίς στην ίδια της την ιδεολογία.

Η ταινία μας παρουσιάζεται σαν ένα ψευδο-ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιώντας ψεύτικες συνεντεύξεις που όμως είναι τόσο ζωντανές και αληθινές στο θεατή, που δημιουργεί την εντύπωση ότι όντως πρόκειται για μια πραγματική ιστορία. Η επιλογή ηθοποιών για τις συνεντεύξεις μεγαλύτερων σε ηλικία από την οποία θα έπρεπε να ήταν σε σχέση με την υπόθεση της ταινίας λογικά θα έγινε για να δείξει ότι οι συνεντεύξεις δεν είναι αληθινές.
Η ταινία ουσιαστικά μιλάει για την ίδια την τέχνη και την ανάγκη η ίδια η τέχνη να είναι άμεση προς το δέκτη, αλλά ταυτόχρονα να είναι μια τέχνη που να γεμίζει με ικανοποίηση και τον ίδιο τον πομπό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει και οικονομικό αντάλλαγμα. Αντίθετα μάλιστα, υποστηρίζει ότι η τέχνη δεν θα έπρεπε να αποτελεί το μέσο βιοπορισμού ενός καλλιτέχνη. Στο τέλος, βέβαια, αναγκάζεται εν μέρει να συμβιβαστεί με τις επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας, όμως παρά το φαινομενικό συμβιβασμό, η ιδεολογία θα αποδειχτεί ισχυρότερη.
Η ταινία απέσπασε βραβείο Νεανικής Επιτροπής στο Σαν Σεμπαστιάν και βραβείο FIPRESCI στο Τορόντο. Στη χώρα μας δεν πήρε ποτέ διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Noviembre (2003)
Σκηνοθεσία: Achero Mañas
Σενάριο: Achero Mañas, Federico Mañas
Πρωταγωνιστούν: Óscar Jaenada, Ingrid Rubio, Javier Ríos, Juan Díaz, Adriana Domínguez, Jordi Padrosa, Núria Gago, Juanma Rodríguez
Διάρκεια: 104'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: