7 Ιαν 2017

Captain Fantastic

Στα δάση της αμερικανικής Δύσης ζει μια οικογένεια διαφορετική από όλες τις άλλες. Ο Μπεν και η Λέσλι για χρόνια έχουν εκπαιδεύσει τα έξι παιδιά τους πώς να επιβιώνουν μέσα στο δάσος και τους έχουν διδάξει σύμφωνα με τα δικά τους σοσιαλιστικά ιδανικά. Το πρόγραμμα της εκπαίδευσής τους περιλαμβάνει ασκήσεις επιβίωσης, κυνήγι, αναρρίχηση, και διάβασμα συνοδευόμενο από κριτική συζήτηση λογοτεχνικών και φιλοσοφικών κειμένων.
Όταν η άρρωστη Λέσλι αυτοκτονεί, ο Μπεν και τα παιδιά καλούνται να πάνε στην κηδεία της, για να την τιμήσουν όπως θα ήθελε η ίδια, όμως θα έχουν να αντιμετωπίσουν την αντίδραση του -καθώς πρέπει- δυτικού κόσμου, ενός κόσμου στις νόρμες του οποίου είναι μεγαλωμένοι να αντιτίθενται, μιας κοινωνίας φασιστικής και δούλης του χρήματος.
Η στιγμή της σύγκρουσης του κατασκευασμένου χριστιανικού δυτικού κόσμου και του αγνού, αλλά φορτισμένου ιδεολογικά, αγώνα επιβίωσης στην άγρια φύση, δεν θα αργήσει να έρθει. Και τότε θα τεθούν ερωτήματα για το αν η εκπαίδευση που θέλησε να επιβάλλει ο Μπεν στα παιδιά του είναι αυτή που θα τους καθοδηγήσει στην κοινωνία ή αν όλο αυτό είναι ένα τραγικό λάθος.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ματ Ρος, έχοντας ο ίδιος μεγαλώσει μέσα σε αυτοδιαχειριζόμενες κοινότητες και εκπαιδευτεί μέσα σε αυτές, επιλέγει να γυρίσει μία ταινία βιωματικού χαρακτήρα. Σίγουρα κινούμενος από την ιδεολογία που έχει αναπτύξει και προφανώς από προσωπικά βιώματα, δεν διστάζει να πάρει πολιτική θέση μέσα από την ταινία του, θέλοντας να καταδείξει την αντίθεση σε αυτό που πολύς κόσμος την Αμερική θεωρεί φυσιολογικό και σε μια κοινωνία άλλου είδους, αλλόκοτη για τη μάζα. Δεν διστάζει να κριτικάρει τον τρόπο εκπαίδευσης της μάζας του αμερικανικού λαού, που είναι τόσο καθοδηγούμενη όσο καθοδηγούμενη -με άλλον τρόπο φυσικά- είναι και η εκπαίδευση που θέλει να δώσει ο πατέρας στα παιδιά του. Απλά, διαφέρουν τα κίνητρα και η κριτική σκέψη. Από την άλλη, όμως, και η πρώιμη ωρίμανση των παιδιών βάσει της εκπαίδευσης από τον πατέρα, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, όταν αργότερα στην κοινωνία θα κληθούν πιθανόν να συναναστραφούν με συνομήλικά τους άτομα. Ίσως η ιδανική λύση να βρίσκεται κάπου στη μέση.
Η ταινία απέσπασε βραβεία σε Κάννες, Κάρλοβυ Βάρυ και Ρώμη. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην ερμηνεία των παιδιών-ηθοποιών στην ταινία, που έχουν αναπτύξει μια αξιοθαύμαστη χημεία μεταξύ τους, σαν να ήταν πραγματικά αδέρφια.
Στη χώρα μας η ταινία πήρε διανομή στις αίθουσες στις 24 Νοεμβρίου 2016.

Captain Fantastic (2016)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Matt Ross
Πρωταγωνιστούν: Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler, Annalise Basso, Nicholas Hamilton, Shree Crooks, Charlie Shotwell, Frank Langella, Trin Miller
Διάρκεια: 118'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Βακούρα στη Θεσσαλονίκη στις 6 Ιανουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: