10 Ιαν 2017

Paterson

Ο Πάτερσον ζει μαζί με τη γυναίκα του, Λόρα, και τον σκύλο τους σε ένα όμορφο σπίτι στην ήσυχη πόλη, Πάτερσον. Ο ίδιος, του οποίου το όνομα συμπίπτει με το όνομα της πόλης, είναι οδηγός λεωφορείου και ακολουθεί κάθε μέρα τη γνωστή του ρουτίνα, οδηγεί πάντα στην ίδια διαδρομή, ακούει τις συζητήσεις των επιβατών, βγάζει βόλτα το σκύλο και πηγαίνει το βράδυ στο μπαρ για να πιει μια μπύρα. Επίσης, γράφει ποιήματα σε ένα κρυφό τετράδιο.
Η Λόρα, από την άλλη, ξυπνάει κάθε μέρα με ένα διαφορετικό όνειρο, και αυτά τα όνειρα τής δημιουργούν νέες φιλοδοξίες για το μέλλον, κάθε φορά διαφορετικές, τις οποίες προσπαθεί να κυνηγήσει. Εθισμένη στο ασπρόμαυρο, προσπαθεί να δημιουργήσει απλή τέχνη από το τίποτα, ενώ παράλληλα θαυμάζει το ταλέντο του συζύγου της και τον παρακινεί να δημοσιεύσει τα ποιήματά του.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ζευγάρι με μια ομαλή ζωή, αγάπη και αλληλοϋποστήριξη. Ο Πάτερσον φαίνεται να είναι συμβιβασμένος με τη ρουτίνα του και να μη θέλει να την αλλάξει, ενώ η Λόρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκτήσει νέα ενδιαφέροντα και να τον παρασύρει με αυτά, χωρίς όμως να νιώθει άσχημα με τη ζωή που κάνει.

Ο Τζάρμους στην τελευταία του ταινία καταπιάνεται με την ποίηση και την ηρεμία της ζωής σε ένα μικροαστικό κέντρο. Ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή είναι συνυφασμένος με την ηρεμία της πόλης, μιας πόλης, όπου τα πάντα κυλάν ομαλά χωρίς ιδιαιτερότητες. Δεν είναι ίσως τυχαία η σύμπτωση του ονόματος του πρωταγωνιστή και του ονόματος της πόλης. Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής είναι η ίδια η πόλη, ενώ ευρηματικά αποτυπώνονται στο πανί οι στίχοι που ο ίδιος ο πρωταγωνιστής γράφει εμπνευσμένος από την πόλη και τα μικρά έως ασήμαντα πράγματα της πεζής καθημερινότητας ενός τέτοιου μέρους. Και η ίδια η ηρεμία της πόλης είναι αυτή που βοήθησε καλλιτέχνες και ποιητές πριν από τον ίδιο να δημιουργήσουν στο μέρος αυτό. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Τζάρμους σε ονόματα καλλιτεχνών που είτε γεννήθηκαν είτε έζησαν είτε πέρασαν είτε εμπνεύστηκαν από αυτόν τον ήσυχο τόπο. Και όπως φαίνεται, ο τόπος αυτός δίνει έμπνευση σε ανθρώπους κάθε ηλικίας να δημιουργήσουν. Όμως κατά κάποιον τρόπο η δημιουργία γίνεται βιωματική και προσωπική και, ορισμένες φορές, δεν δύναται να μεταδοθεί.
Η ταινία ήταν υποψήφια στις Κάννες, ενώ στη χώρα μας αποτέλεσε την ταινία έναρξης του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3 Νοεμβρίου 2016), ενώ διανομή στις αίθουσες πήρε δύο μήνες αργότερα, στις 5 Ιανουαρίου 2017.

Paterson (2016)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Jim Jarmusch
Πρωταγωνιστούν: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Rizwan Manji, Barry Shabaka Henley, Chasten Harmon, William Jackson Harper, Sterling Jerings, Masatoshi Nagase
Διάρκεια: 118'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 9 Ιανουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: