9 Νοε 2012

Μετά τη Λουσία

Η Αλεχάντρα με τον πατέρα της φεύγουν από το Πουέρτο Βαγιάρτα και μετακομίζουν στην Πόλη του Μεξικού, μετά το θάνατο της μητέρας της, Λουσία, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Οι δυο άνθρωποι προσπαθούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή μακριά από τα γεγονότα που τους προκαλούσαν κατάθλιψη.
Στο νέο της σχολείο, η ζωή της Αλεχάντρα αλλάζει. Αρχικά γνωρίζει νέα παιδιά και κάνει παρέα μαζί τους. Όταν, όμως, την καλούν για ένα Σαββατοκύριακο στο εξοχικό ενός συμμαθητή της, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Ένα βίντεο που τραβάει ο Χοσέ με τον ίδιο και την Αλεχάντρα σε ερωτικές περιπτύξεις διαρρέει και το βλέπει όλο το σχολείο.
Από τότε η Αλεχάντρα αρχίζει να ζει ένα δράμα. Ορισμένοι συμμαθητές της την προκαλούν να ξανακάνει το ίδιο, άλλοι επιχειρούν να την στριμώξουν στις τουαλέτες και να την βιντεοσκοπήσουν, ενώ και κάποιες συμμαθήτριες την μισούν και θέλουν να της κάνουν τη ζωή δύσκολη.
Η ίδια η Αλεχάντρα δεν θέλει να μιλήσει, αφενός γιατί δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον πατέρα της στην κατάσταση που βρίσκεται κι αφετέρου γιατί ντρέπεται να αποκαλύψει τον εκφοβισμό που δέχεται.
Όταν κακοποιείται από συμμαθητές της σε μια εκδρομή στη Βερακρούζ, η ίδια εξαφανίζεται μέσω θαλάσσης και χωρίς να δώσει ίχνη ζωής σε κανέναν αποφασίζει να επιστρέψει στο Πουέρτο Βαγιάρτα.
Όταν ο πατέρας της θα λάβει ένα βίντεο με τη σκηνή στις τουαλέτες, τα πράγματα θα πάρουν την τελική τους τροπή.
Ποια θα είναι η αντίδραση του πατέρα; Θα δώσει τελικά σημεία ζωής η Αλεχάντρα; Θα τιμωρηθούν τα παιδιά που της προκάλεσαν κακό;

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά. Δίνει μια οπτική της βίας στην εφηβική ηλικία, ασκώντας κριτική στην ίδια την τάση των εφήβων να αποκρύπτουν την αλήθεια και να αποποιούνται την ευθύνη των πράξεών τους. Τα παιδιά που παίζουν στην ταινία είναι φίλοι στην πραγματικότητα και όχι επαγγελματίες ηθοποιοί. Ο σκηνοθέτης γνωρίζει στην οικογένεια της πρωταγωνίστριας και η ίδια έφερε ουσιαστικά την παρέα της για να συμμετάσχει στην ταινία.
Η ταινία απέσπασε ειδικό βραβείο "Ένα Κάποιο Βλέμμα" στις Κάννες και αποτελεί την υποψηφιότητα του Μεξικού για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας. Στη χώρα μας παρουσιάστηκε στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και αναμένεται σύντομα να πάρει διανομή στις αίθουσες.

Después de Lucía (2012)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Michel Franco
Πρωταγωνιστούν: Tessa Ía González Norvind, Hernán Mendoza, Gonzalo Vega Sisto, Tamara Yazbek Bernal, Paloma Cervantes, Juan Carlos Barranco, Francisco Rueda
Διάρκεια: 103'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: