5 Νοε 2012

Στα βαθιά

Πέντε ναυτικοί ξεκινούν από τα νησιά Βέστμαν στα νότια της Ισλανδίας με το αλιευτικό τους σκάφος για την καθιερωμένη ψαριά της ημέρας. Ο χειμώνας έχει ήδη φτάσει και τα πρώτα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο νησί.
Ξεκινούν όταν αρχίζει να βραδιάζει και ξεχύνονται στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, ώσπου ξαφνικά ο καιρός χειροτερεύει. Οι ναυτικοί, όμως, ήδη βρίσκονται στα ανοιχτά και μάχονται να κρατήσουν την ισορροπία στο σκάφος τους. Μάταια, όμως. Τα δίχτυα έχουν μπλεχτεί και το βαρούλκο τους παρασέρνει και αναποδογυρίζει το σκάφος.
Ο δρόμος είναι ένας. Πρέπει να πάρουν οι ίδιοι την τύχη στα χέρια τους. Όμως δεν μπορούν να τα καταφέρουν και μοιραία πνίγονται, εκτός από τον Γκούλι, ο οποίος καταφέρνει να κολυμπήσει έως την απόκρημνη στεριά του νησιού παλεύοντας επί έξι ώρες με τα κύματα και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, παίρνοντας δύναμη και κουράγιο από τους γλάρους που πετούσαν γύρω του.
Όταν έφτασε στη στεριά, κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι κολύμπησε ως την ακτή με τις συνθήκες αυτές. Η υπεράνθρωπη θέλησή του για τη ζωή τον μετέτρεψε σε ένα ανεξήγητο φυσικό φαινόμενο και έναν εθνικό ήρωα.

Η ταινία αναφέρεται σε ένα πραγματικό περιστατικό που συνέβη στην Ισλανδία στα 1984, ενώ στο τέλος της προβάλλονται αποσπάσματα από τη συνέντευξη του επιζώντα του πραγματικού ναυαγίου. Παρουσιάζει τη δύναμη που έχει μέσα του ο κάθε άνθρωπος και το ένστικτο της επιβίωσης που μπορεί να τον οδηγήσει στη σωτηρία και τη λύτρωση μέσα από υπεράνθρωπη προσπάθεια. Επίσης, προβάλλει τις αγωνίες του πρωταγωνιστή, αν θα καταφέρει να επιβιώσει, αν θα ξαναδεί τα αγαπημένα του πρόσωπα, αν θα μπορέσει να αποτίσει φόρο τιμής στους φίλους του που έχασε στο ναυάγιο.
Η ταινία είναι γυρισμένη με σκοτεινά χρώματα στη μεγαλύτερη διάρκειά της, καθώς το τοπίο είναι ως επί το πλείστον νυχτερινό.
Στη χώρα μας η ταινία προβλήθηκε στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


Djúpið (2012)

Σκηνοθεσία: Baltasar Kormákur
Σενάριο: Baltasar Kormákur, Jón Atli Jónasson
Πρωταγωνιστούν: Ólafur Darri Ólafsson, Jóhann G. JóhannssonÞorbjörg Helga Þorgilsdóttir, Theodór Júlíusson, María Sigurðardóttir, Björn Thors, Þröstur Leó Gunnarsson, Guðjón Pedersen
Διάρκεια: 93'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: