3 Νοε 2012

Έγκλημα και τιμωρία

Στο Ελσίνκι, ο Άντι Ράχικαϊνεν, ένας υπάλληλος σφαγείου δολοφονεί έναν επιχειρηματία μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Αμέριμνος παραμένει στον τόπο του εγκλήματος, όπου εμφανίζεται η Έεβα, μια νεαρή κοπέλα που θα έφερνε στον επιχειρηματία κάποια παραγγελία του.
Ο Άντι δεν κρύβει ότι δολοφόνησε τον άντρα και προτρέπει την Έεβα να καλέσει την αστυνομία.
Την υπόθεση αναλαμβάνει ο επιθεωρητής Πεννάνεν. Οι υποψίες του πέφτουν στον Άντι, καθώς φαίνεται ότι είχε λόγο να δολοφονήσει τον επιχειρηματία, καθώς πριν μερικά χρόνια είχε τραυματίσει θανάσιμα σε τροχαίο την πρώην μνηστή του και δεν είχε τιμωρηθεί γι' αυτό.
Ο Άντι δεν κρύβει τα στοιχεία της ενοχής του από την Έεβα, αντίθετα μάλιστα της δίνει και περισσότερα στοιχεία. Όταν ανακρίνεται στην αστυνομία, αντικρούει με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία τα επιχειρήματα του επιθεωρητή, ενώ η Έεβα που καλείται να τον αναγνωρίσει, με την κατάθεσή της τελικά τον αθωώνει.
Ο επιθεωρητής δεν πείθεται και βάζει να τον παρακολουθούν, ενώ το ίδιο κάνει και το αφεντικό της Έεβα που έχει όμως διαφορετικό σκοπό. Όμως ο Άντι συνεχίζει να παραπλανά τη δικαιοσύνη και ρίχνει μάλιστα στα δίχτυα της έναν αθώο ζητιάνο.
Η φαινομενική, όμως, αγάπη της Έεβα προς τον Άντι, θα φέρει άλλη τροπή στην υπόθεση, ίσως διαφορετική από αυτήν που περιμένουμε.

Τελικά ο άνθρωπος γίνεται ή γεννιέται κτήνος; η εκδίκηση για ένα φόνο μειώνει τα κτήνη ή δημιουργεί καινούρια; ποια είναι η ψυχολογία του δολοφόνου μετά το φόνο; μπορεί να λογιστεί ως δολοφόνος ένας άνθρωπος που σκότωσε μία φορά και δεν πρόκειται να ξανασκοτώσει;
Η ταινία αποτελεί ελεύθερη μεταφορά του ομώνυμου έργου του Ντοστογιέβσκι μέσα στα πλαίσια της φινλανδικής κοινωνίας. Μας δείχνει περίτρανα πόσο τέρας μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος μέσα από πράξεις σκληρές και απεχθείς και στο πόσο χαμηλά ηθικά μπορεί να πέσει. Ο πρωταγωνιστής από τη μια έχει συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει και δεν το κρύβει, από την άλλη όμως το ένστικτο της επιβίωσης τον κάνει να θέλει να μεταφέρει τις ευθύνες των πράξεών του σε άλλους για να γλιτώσει το τομάρι του. Όταν όμως αντιλαμβάνεται τον ξεπεσμό του και το κακό που μπορεί να προκαλέσει στους γύρω του, η συνείδησή του τον οδηγεί σε αποφάσεις καταλυτικές.
Είναι η πρώτη ταινία του σημαντικού Φινλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι.

Rikos ja rangaistus (1983)
Σκηνοθεσία: Aki Kaurismäki
Σενάριο: Aki Kaurismäki, Pauli Pentti, Fyodor Dostoyevski
Πρωταγωνιστούν: Markku Toikka, Aino Seppo, Esko Nikkari, Olli Tuominen, Hannu Lauri, Matti Pelonpää, Kari Sorvali, Pentti Auer
Διάρκεια: 93'

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: