7 Νοε 2012

Τα παιδιά του Σαράγιεβο

Η Ραχίμα, νεαρή υπάλληλος σε εστιατόριο, έχει αναλάβει την προστασία του μικρού της αδερφού, Νεντίμ, τον οποίο έχει πάρει από το ορφανοτροφείο. Έχουν χάσει τη μητέρα τους σε επίθεση σε λεωφορείο κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο Νεντίμ είναι αρκετά κακομαθημένος. Συχνά κάνει κοπάνες από το σχολείο χωρίς να το γνωρίζει η Ραχίμα. Όταν μετά από έναν καυγά, ο Νεντίμ χτυπάει και σπάει το i-phone του Χάμζα, συμμαθητή του και γιου υπουργού, η Ραχίμα καλείται να πληρώσει το τίμημα. Πρέπει να βρει σύντομα τόσα χρήματα, ώστε να αντικαταστήσει το κινητό τηλέφωνο του αγοριού, ενώ παράλληλα πρέπει να εκπληρώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Πρόνοια, ώστε να μπορεί να κρατήσει τον αδερφό της στο σπίτι.
Ο Νεντίμ από την πλευρά του έχει παράξενη συμπεριφορά που κινεί την Ραχίμα να τον παρακολουθήσει και να ανακαλύψει πού πάει και τι κάνει όταν δεν πηγαίνει στο σχολείο. Η ίδια η Ραχίμα δεν θέλει χάρες από κανέναν ως προς την ανατροφή του αδερφού της, καθώς θεωρεί ότι η ίδια είναι ικανή να του παράσχει τα απαραίτητα, επωμιζόμενη η ίδια τις περισσότερες φορές τις πράξεις του Νεντίμ.
Ο κόσμος της Ραχίμα θα κλονιστεί όταν η ίδια μάθει την αλήθεια για τον αδερφό της. Θα καταφέρει η Ραχίμα να φανεί αντάξια των προσδοκιών; Ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν τα δυο αδέρφια;

Η παλιά γνώριμος του blog μας, Aida Begić ("Χιόνι"), μας προσφέρει ένα οικογενειακό δράμα. Μια οικογένεια διαλυμένη λόγω του πολέμου προσπαθεί με τα πενιχρά μέσα που έχει να επιβιώσει, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται η εξουσία ως αμείλικτη στις απαιτήσεις της. Σε μια χώρα που ακόμη μετράει τις πληγές του εμφυλίου, το μεγάλο ψάρι φαίνεται να τρώει το μικρό, όσο κι αν αυτό αντιστέκεται.
Εξαιρετική η ερμηνεία της Marija Pikić στο ρόλο της Ραχίμα, που της απέφερε βραβείο στο Φεστιβάλ του Σαράγιεβο, ενώ η σκηνοθέτις απέσπασε ειδικό βραβείο στις Κάννες. Η ταινία αποτελεί τη φετινή υποψηφιότητα της Βοσνίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Djeca (2012)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Aida Begić
Πρωταγωνιστούν: Marija Pikić, Ismir Gagula, Bojan Navojec, Sanela Pepeljak, Vedran Đekić, Mario Knezović, Jasna Beri, Nikola Đuričko, Staša Dukić, Aleksandar Seksan, Velibor Topić
Διάρκεια: 90'

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: