3 Νοε 2012

Ποιος φοβάται τους γάτους της Περσίας;

Ο Ασκάν και η Νεγκάρ έχουν ένα μουσικό συγκρότημα και θέλουν να βγουν από το Ιράν και να παίξουν μουσική στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Παίζουν μουσική indy rock, κάτι που στο Ιράν θεωρείται ότι δεν συμβαδίζει με την παράδοση και είναι προσβλητική προς τα ήθη και έθιμα, και γι' αυτό η λογοκρισία την θεωρεί απαγορευμένη. Για το λόγο αυτό και για άλλους γραφειοκρατικούς λόγους, το συγκρότημα αδυνατεί να πάρει άδεια στο Ιράν, ενώ οι ίδιοι έχουν μόλις αποφυλακιστεί.
Με τη βοήθεια φίλων τους μουσικών, έρχονται σε επαφή με τον Ναντέρ, που ακούει τη μουσική τους και τους υπόσχεται να κάνει τα πάντα ώστε να τους βοηθήσει όχι μόνο να πάρουν την άδεια μέσα στο Ιράν, αλλά και να πάνε για συναυλίες στο Λονδίνο. Ο Ναντέρ, ο οποίος διακινεί παράνομα καλλιτεχνικό υλικό (DVD, μουσική) του δυτικού κόσμου, έχει διασυνδέσεις με κόσμο που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και να τα βγάλει έξω από τη χώρα με πλαστά διαβατήρια.
Ταυτόχρονα, ο Ασκάν και η Νεγκάρ, μαζί με τον Ναντέρ, οργώνουν όλη την Τεχεράνη και τα περίχωρα και έρχονται σε επαφή σε διάφορους μουσικούς που θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί τους.
Αφού σχεδόν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τους μουσικούς που χρειάζονται και ενώ οι μέρες για την αναχώρηση πλησιάζουν, η δυσπιστία της Νεγκάρ ότι τελικά θα τα καταφέρουν θα ενταθεί.
Το σκηνικό είναι πλέον έτοιμο και απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Θα φανεί ο Ναντέρ αντάξιος των προσδοκιών και θα προσφέρει τη βοήθεια αυτή; Ή μήπως οι αρχές τελικά θα φανούν πιο ισχυρές και θα εμποδίσουν τα όνειρα των νέων;

Η ταινία αυτή του Μπαχμάν Μπογκαντί αποτελεί ένα κατηγορώ απέναντι στη λογοκρισία και την ανελευθερία του λόγου που επικρατεί στο θεοκρατικό πολιτικό σύστημα του Ιράν, δίνοντας έμφαση στις απαγορεύσεις στη μουσική. Πρωταγωνιστές είναι πραγματικοί μουσικοί που έχουν δημιουργήσει δικό τους συγκρότημα, τους "Take it easy hospital", οι οποίοι εδρεύουν στο Λονδίνο.
Η ταινία, αν και έχει γυριστεί στην Τεχεράνη, έχει απαγορευτεί στο Ιράν, ενώ ο σκηνοθέτης και οι δυο πρωταγωνιστές έχουν αναγκαστεί να ζητήσουν πολιτικό άσυλο εκτός Ιράν.
Η ταινία έχει αποσπάσει βραβεία στο Σάο Πάολο και στο Τάλλινν, καθώς και ειδικό βραβείο επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών. Στη χώρα μας προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου 2010.

Kasi az gorbehaye irani khabar nadareh (2009 - کسی از گربه های ایرانی خبر نداره)
Σκηνοθεσία: Bahman Ghobadi
Σενάριο: Bahman Ghobadi, Hossein Mortezaeiyan, Roxana Saberi
Πρωταγωνιστούν: Negar Shaghaghi, Ashkan Kooshanejad, Hamed Behdad
Διάρκεια: 106'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: