4 Νοε 2012

Τα παιδιά του πολέμου

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει και οι γονείς της Λόρε φυλακίζονται. Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός των Ες-Ες και εγκληματίας πολέμου, ενώ η ίδια και τα αδέρφια της ουσιαστικά είχαν μεγαλώσει με τις αρχές της ναζιστικής νεολαίας.
Έχοντας μείνει μόνη με τα τέσσερα αδέρφια της, η 15χρονη Λόρε έχει σκοπό να διασχίσει ολόκληρη τη ρημαγμένη Γερμανία και να καταλήξει στη γιαγιά τους στο Αμβούργο. Περνώντας μέσα από δάση, μένοντας σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και ζητιανεύοντας για τροφή, τα πέντε αδέρφια προχωρούν προς το άγνωστο, χωρίς να ξέρουν τι έχει πραγματικά συμβεί στη χώρα τους.
Στο δρόμο τους εμφανίζεται ο Τόμας, ένας Εβραίος πρόσφυγας ο οποίος είχε αποφυλακιστεί από το Άουσβιτς. Ο Τόμας τους βοηθάει, όμως η Λόρε είναι δύσπιστη. Έχει μεγαλώσει μαθαίνοντας να τον μισεί απλά και μόνο επειδή είναι Εβραίος, χωρίς καν να τον ξέρει. Δεν ξέρει αν πρέπει να τον εμπιστευτεί ή όχι, όμως η επιθυμία να κατακτήσει τον στόχο της για την ίδια και τα αδέρφια της, δεν της δίνει άλλη επιλογή.
Τελικά θα δικαιωθεί η Λόρε που δυσπιστεί; Θα τους βοηθήσει ο Τόμας; Θα πετύχουν τα πέντε αδέρφια το στόχο τους; Ποια θα είναι τα συναισθήματα της Λόρε για τον Τόμας και ποια θα είναι η τελική της εικόνα για το πρόσφατο παρελθόν της και τις ιδέες που της είχαν εμποτίσει; Πώς θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά τον κατακερματισμό της χώρας τους;

Κεντρική πρωταγωνίστρια στην ταινία είναι η Λόρε. Η νεαρή κοπέλα βλέπει από τη μια στιγμή στην άλλη τα πιστεύω της να καταρρίπτονται από την αλήθεια, να αναγκάζεται για την επιβίωσή της να δεχτεί βοήθεια από εκεί που μέχρι πρότινος έφτυνε. Μέσα της συνεχώς αποδομούνται όλα όσα είχε μάθει να πιστεύει, φτάνει όμως και η ίδια να το συνειδητοποιήσει και να το παραδεχτεί.
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Rachel Seiffert. Απέσπασε βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ αποτελεί πρόταση της Αυστραλίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, καθώς είναι γυρισμένη στα γερμανικά. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Lore (2012)
Σκηνοθεσία: Cate Shortland
Σενάριο: Cate Shortland, Robin Mukherjee, Rachel Seiffert
Πρωταγωνιστούν: Saskia Rosendahl, Kai-Peter Malina, Ursina Lardi, Nele Trebs, André Frid, Mika Seidel, Eva-Maria Hagen
Διάρκεια: 109'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: