5 Νοε 2012

Μια πειρατεία

Ο Μίκκελ είναι μάγειρας στο πλοίο Ρόζεν που κατευθύνεται προς την Ινδία. Επιθυμεί διακαώς να γυρίσει πίσω στη Δανία για να βρεθεί δίπλα στη γυναίκα και την κορούλα του.
Τα πράγματα, όμως, παίρνουν άσχημη τροπή, καθώς μια ομάδα Σομαλών πειρατών καταλαμβάνουν το πλοίο και κλειδώνουν τους ναυτικούς στα αμπάρια, περιορίζοντας τις κινήσεις τους.
Στη Δανία, ο Πέτερ, διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρίας αναλαμβάνει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις με τους πειρατές, έχοντας ως σύμβουλο έναν Βρετανό πράκτορα έμπειρο σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις. Παρά τις συμβουλές για το αντίθετο, ο Πέτερ επιμένει να κάνει ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις.
Τα παζάρια είναι σκληρά και χρονοβόρα. Απ' τη μια οι πειρατές έχουν τρελές απαιτήσεις, όμως παράλληλα δεν μπορούν να κάνουν κακό στους ναυτικούς γιατί τους χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτικά χαρτιά, ενώ χρησιμοποιούν και τον Μίκκελ για να μαγειρεύει. Απ' την άλλη ο Πέτερ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Πρέπει να βρει τρόπο να φέρει πίσω στις οικογένειές τους τους ναυτικούς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να φανεί άτεγκτος στις διαπραγματεύσεις, ώστε να πληγεί όσο το δυνατόν λιγότερο η εταιρεία και η προσωπική του φήμη. Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει είναι απροσπέλαστο. Στη μέση όλων, βρίσκονται οι ναυτικοί, τα πραγματικά θύματα αυτής της τραγωδίας, που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Πέτερ, αλλά δεν ξέρουν ακριβώς τι γίνεται. Δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα και έχουν και τον Ομάρ, τον διαπραγματευτή από την πλευρά των πειρατών, να τους λέει ότι το αφεντικό τους δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς.
Οι μέρες περνούν, οι μήνες περνούν και η κατάσταση δεν αλλάζει. Όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο και οι πειρατές πλέον αρχίζουν να απειλούν τις ζωές των ναυτικών, πρέπει τα παζάρια να τελειώσουν και να γίνει η συμφωνία.
Θα καταφέρουν τελικά να γυρίσουν σώοι όλοι οι ναυτικοί στα σπίτια τους; Θα έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις;

Παρατηρούμε την έκδηλη αγωνία των παγιδευμένων ναυτικών για την ίδια τους τη ζωή, που απειλείται, για τα δικά τους πρόσωπα που δεν θέλουν να αφήσουν πίσω, για την επιστροφή τους στην πατρίδα.
Η ταινία παρουσιάστηκε στη χώρα μας στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Kapringen (2012)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Tobias Lindholm
Πρωταγωνιστούν: Johan Philip Asbæk, Søren Malling, Dar Salim, Amalie Ihle Alstrup, Ole Dupont, Rolland Møller
Διάρκεια: 99'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας



Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

10/11/2012: Η ταινία απέσπασε το Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: