14 Νοε 2015

Νύχτα του μέλιτος

Είναι μια νύχτα σαν όλες τις άλλες. Για τον Νικόλα, όμως, υφυπουργό της κυβέρνησης, και για τη σύζυγό του, Άνα, όχι. Αυτή τη νύχτα θα γιόρταζαν τη δέκατη επέτειο του γάμου τους, όμως ταυτόχρονα και η χώρα γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της και οι δυο τους βρίσκονται στην επίσημη δεξίωση.
Η Άνα έχει πιει πολύ. Ο Νικόλα είναι ανήσυχος κι αμίλητος. Αυτή η νύχτα δεν μοιάζει με όλες τις άλλες. Μια σειρά από γεγονότα μέσα στη νύχτα κλιμακώνουν την ένταση στο ζευγάρι. Ο Νικόλα, έχοντας πληροφορηθεί τη σύλληψη υπουργών λόγω ενός πολιτικού σκανδάλου για την ιδιωτικοποίηση μιας κρατικής εταιρίας, στο οποίο κι ο ίδιος είναι μπλεγμένος, κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Η Άνα, μη όντας σε θέση να καταλάβει τι συμβαίνει, ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά.
Μια νυχτερινή επίσκεψη θα τρομοκρατήσει το ζευγάρι, που μοιάζει να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα της ενοχής. Όμως, τα πράγματα θα πάρουν μια εξωφρενικά διαφορετική τροπή.

Η ταινία περιγράφεται ως πολιτικό δράμα, όμως κάθε άλλο παρά δράμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Έχουμε από τη μία ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, που γνωρίζει ότι εξαιτίας του συνάδελφοί του υπουργοί συνελήφθησαν και νιώθει ότι έρχεται και η δική του σειρά, και ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους να αποποιηθεί αυτήν την ενοχή. Από την άλλη έχουμε μια σύζυγο, που πάνω στον εκνευρισμό της γιατί ο σύζυγός της έχει ξεχάσει την επέτειό τους, έχει πιει και δεν ξέρει τι λέει, βρίσκεται ουσιαστικά εκτός τόπου και χρόνου και κατηγορεί το σύζυγό της για όλα τα στραβά και ευτράπελα που έχουν συμβεί τη νύχτα αυτή. Όμως δεν είναι μόνοι τους αυτή τη νύχτα. Το σπίτι τους παρακολουθείται και οι νυχτερινοί επισκέπτες μόνο αθώοι δεν φαίνονται.
Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα "Το αυτί" του Τσέχου συγγραφέα Γιαν Προχάζκα. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην απολαυστική Βέριτσα Νεντέσκα στο ρόλο της παρανοϊκά μεθυσμένης Άνα.
Η ταινία προβλήθηκε στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Медена ноќ (2015)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ivo Trajkov
Πρωταγωνιστούν: Nikola Ristanovski, Verica Nedeska, Igor Angelov, Boris Damovski, Nina Janković, Branko Beninov, Aleksandar Mikić, Mitko Apostolovski
Διάρκεια: 89'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ματιές στα Βαλκάνια
06/11/2015 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 18:00
13/11/2015 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 18:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: