26 Δεκ 2015

Ο ηλίθιος

Ο Ντίμα, υδραυλικός στο επάγγελμα και τελειόφοιτος του τμήματος της μηχανικής, ζει σε μια οικοδομή σοβιετικού τύπου μαζί με τους γονείς του, τη σύζυγό του και το παιδί τους, σε μια επαρχιακή και σχετικά καινούρια μικρή πόλη της Ρωσίας.
Όταν ένα βράδυ θα κληθεί να εξετάσει μια διαρροή στις εργατικές κατοικίες, θα διαπιστώσει ότι το παλιό αυτό κτήριο στο οποίο στοιβάζονται πάνω από 800 κάτοικοι έχει υποστεί το ίδιο μια τεράστια ρωγμή από τα θεμέλια ως την ταράτσα και ότι είναι βέβαιο πως θα καταρρεύσει.
Έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, κάτι που φαίνεται ότι λείπει από τον περίγυρό του, θα τρέξει στο κέντρο όπου η δήμαρχος γιορτάζει τα γενέθλιά της, για να ειδοποιήσει για την κατάσταση και να της υποδείξει ότι πρέπει να διατάξει εκκένωση.
Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλο το διεφθαρμένο δημοτικό συμβούλιο και η διαφθορά του καθενός θα βγει στον αέρα, κάτι για το οποίο γνωρίζει και η δήμαρχος μιας, κατά τα άλλα ευημερούσας επί των ημερών της, πόλης. Θα αποδειχτεί ότι ένας απλός υπεύθυνος πολίτης πρέπει να είναι πραγματικά ηλίθιος, για να νομίζει ότι μπορεί να τα βάλει με τη διαφθορά της εξουσίας.

Μια πολυκατοικία έτοιμη να πέσει. 800 ζωές που έχουν άγνοια για τον κίνδυνο που διατρέχουν. 800 άνθρωποι του περιθωρίου, για τους οποίους καμία εξουσία δεν ενδιαφέρεται γιατί ίσως της είναι βάρος. Ένας άνθρωπος τίμιος που νοιάζεται. Μια δημοτική αρχή διεφθαρμένη από την κορφή ως τα νύχια και ένα όψιμο ενδιαφέρον για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, μην μπορώντας να αμφισβητήσει την αλήθεια. Ο χρόνος που πιέζει. Η λύση που δίνεται ή δεν δίνεται. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την εικόνα που μας περιγράφει η ταινία για μια μικρή ανώνυμη πόλη κάπου (δεν έχει σημασία πού) στη Ρωσία.
Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιούρι Μπίκοφ έρχεται να μας προσφέρει ένα νέο σημαντικό όνομα του νέου ρωσικού κινηματογράφου, που κατά τη γνώμη του γράφοντος, θα μας απασχολήσει πολλές φορές στο μέλλον, ενώ παράλληλα καθιερώνει τον πρωταγωνιστή, Αρτιόμ Μπίστροφ, ως έναν από τους πολλά υποσχόμενους Ρώσους ηθοποιούς.
Η ταινία απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, με σημαντικότερες διακρίσεις στο Λοκάρνο και στο φεστιβάλ Les Arcs. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις 17 Δεκεμβρίου 2015, πάνω από ένα χρόνο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της.

Дурак (2014)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Yuriy Bykov
Πρωταγωνιστούν: Artyom Bystrov, Natalya Surkova, Yuriy Curilo, Aleksandr Korshunov, Olga Samoshina, Boris Nevzorov, Kirill Polukhin, Darya Moroz, Sergey Arcibashev
Διάρκεια: 116'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Μακεδονικόν" στη Θεσσαλονίκη στις 19 Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: