13 Νοε 2015

Η κόρη του πατέρα μας

Τρεις αδελφές, η Σάτσι, η Γιοσίνο και η Τσίκα, που μένουν μαζί στο σπίτι όπου μεγάλωσαν με τη γιαγιά τους, πληροφορούνται τον θάνατο του πατέρα τους, που τους είχε εγκαταλείψει 15 χρόνια πριν. Ταυτόχρονα θα πληροφορηθούν την ύπαρξη της Σούζου, κόρης του πατέρα τους από το δεύτερό του γάμο, την οποία και θα πάνε να γνωρίσουν στην κηδεία του πατέρα τους.
Βλέποντας ότι η μικρή ετεροθαλής αδερφή τους δεν έχει κάποιον δικό της άνθρωπο, μιας και η μητέρα της ζούσε μακριά, της προτείνουν να έρθει να μείνει μαζί τους και να ζήσουν μαζί σαν οικογένεια,
Η μικρή σύντομα θα κερδίσει τη συμπάθεια των μεγαλύτερών της αδερφών και θα εγκλιματιστεί στο νέο για εκείνη περιβάλλον, όμως δεν της είναι εύκολο να μιλήσει στις αδερφές της για τον πατέρα τους. Ταυτόχρονα τα κορίτσια έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα τόσο στον εργασιακό όσο και στον πιο προσωπικό τομέα, αλλά παρ'όλα αυτά δείχνουν μεγάλη στοργή και αφοσίωση στο νέο μέλος της οικογένειάς τους, παρά την καχυποψία με την οποία προσπαθεί να τους γεμίσει ο περίγυρός τους.
Ο σύντομος ερχομός, μετά από 14 χρόνια, της μητέρας των τριών κοριτσιών θα συντελέσει ώστε να καμφθούν εγωισμοί, πικρίες και στεναχώριες του παρελθόντος και να αποδειχτεί η πραγματική αξία της οικογένειας, μέσα σε μια οικογένεια έτοιμη να ξαναγεννηθεί με δεσμούς πιο ισχυρούς από ποτέ.

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Χιροκάζου Κορε-έντα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μια ιδέα από ένα κόμικ manga, προσφέροντάς μας, όπως μας έχει άλλωστε συνηθίσει, μια όμορφη και μελίρρυτη οικογενειακή ιστορία, στην οποία καταδεικνύεται η ανάγκη, ιδίως των παιδιών, της ύπαρξης ισχυρών οικογενειακών δεσμών. Έχουμε τρεις αδερφές που ουσιαστικά δεν μεγάλωσαν με τους γονείς τους, που η μεγαλύτερη είχε από μικρή αναλάβει να μεγαλώσει τις αδερφές της, κι όμως τους έλειπε η πραγματική οικογενειακή θαλπωρή. Παρ'όλα αυτά κατάφεραν να μείνουν ενωμένες και το ίδιο να περάσουν και στο απροσδόκητο νέο μέλος της οικογένειάς τους, τη 14χρονη κόρη του πατέρα τους. Ίσως στη μικρή αδερφή να έβλεπαν το μόνο άτομο που μπορούσε να τους συνδέσει με τον πατέρα τους, που αν και τις εγκατέλειψε, δεν έπαψαν να αναπολούν και να τον έχουν ανάγκη. Αν και ετεροθαλής, για τις τρεις αδερφές η νέα τους αδερφή θα γίνει ισότιμο μέλος της οικογένειας και θα μεγαλώσει ανάμεσά τους, όπως και οι ίδιες. Με το χρόνο οι όποιες ντροπές θα καμφθούν και η οικογένεια θα νικήσει.
Η ταινία απέσπασε το βραβείο κοινού στο Σαν Σεμπαστιάν ενώ ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Στη χώρα μας η ταινία προβλήθηκε στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Umimachi diary ( 海街diary - 2015)
Σκηνοθεσία: Hirokazu Koreeda
Σενάριο: Hirokazu Koreeda, Akimi Yoshida
Πρωταγωνιστούν: Haruka Ayase, Masami Nagasawa, Kaho, Suzu Hirose, Ryô Kase, Ryôhei Suzuki, Jun Fubuki, Shinobu Ohtake
Διάρκεια: 128'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ειδικές Προβολές
12/11/2015 - αίθουσα Ολύμπιον 20:30
15/11/2015 - αίθουσα Τζων Κασσαβέτης 20:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: