8 Νοε 2015

Ο γερουσιαστής των σαλιγκαριών

Ο γερουσιαστής Βιρτόσου έρχεται σε ένα ορεινό χωριό για να εγκαινιάσει έναν ανεμόμυλο αιολικής ενέργειας. Έχει σκοπό να παραμείνει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο στον ξενώνα που είχε δημιουργηθεί επί Τσαουσέσκου για τους λειτουργούς του κράτους.
Ταυτόχρονα, όμως, έχει να αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα. Από τη μια υπάρχουν τα αιτήματα διάφορων χωρικών, και ιδιαίτερα της δασκάλας, της Σίκα, για τα εδάφη που έχουν κατακλυστεί από νερά. Από την άλλη μαίνονται διαμάχες μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων και μειονοτήτων που κατοικούν στην περιοχή, Ρουμάνων, Ούγγρων και Τσιγγάνων, που συχνά παίρνουν ακραίες διαστάσεις. Και μέσα σε όλα αυτά, ένα συνεργείο από Ελβετούς γαλλόφωνους ρεπόρτερ βρίσκεται ακριβώς στην περιοχή αυτή, για κάποιο ρεπορτάζ.
Ο γερουσιαστής θέλοντας να απολαύσει ένα διήμερο χωρίς ευθύνες, αλλά ταυτόχρονα να εμποδίσει τους ρεπόρτερ από το να προβάλλουν διεθνώς τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην περιοχή, τους καλεί για όλο το διήμερο στον ξενώνα για να περάσουν όμορφα μαζί του μακριά από τις σκοτούρες. Η δασκάλα, η Σίκα, αποβλέποντας η ίδια στην εκπλήρωση των αιτημάτων της, αναλαμβάνει να κάνει τη μεταφράστρια για λογαριασμό του γερουσιαστή.
Όταν ο γερουσιαστής θα παραγγείλει από τους κατοίκους του χωριού να βγουν στο δάσος και να μαζέψουν σαλιγκάρια, για τους επίτιμους ξένους καλεσμένους του, ορισμένα γεγονότα θα οδηγήσουν σε καταστάσεις ακραίες, σε καταστάσεις που δεν πρέπει να ανακαλύψει ο Τύπος.

Η ταινία γυρίστηκε λίγα χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού στη Ρουμανία και οι αναφορές στο παλαιό καθεστώς είναι έκδηλες. Μέσα από το πρόσωπο του γερουσιαστή παρουσιάζεται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, είτε όπως ήταν στα τελευταία χρόνια του παλιού καθεστώτος είτε όπως στα πρώτα χρόνια του τότε νέου καθεστώτος, ένα σύστημα που δε νοιάζεται για τον απλό πολίτη. Ταυτόχρονα οι διεθνοτικές διαφορές και οι καταστάσεις στις οποίες ωθούνται τα πράγματα, δεν ευνοούν τον εκδημοκρατισμό και τη δυτικοποίηση της Ρουμανίας, έτσι όπως θα ήθελαν οι αρχές και για το λόγο αυτό δεν έπρεπε ποτέ να βγουν προς τα έξω.
Η ταινία αυτή, όπως και πολλές άλλες ρουμανικές, αποδεικνύει την ικανότητα των Ρουμάνων σκηνοθετών να γυρίζουν ιδιαίτερα επιτυχημένες κοινωνικοπολιτικές σάτιρες. Ακόμη και μετά από 20 χρόνια που γυρίστηκε η ταινία, δείχνει ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει σχεδόν καθόλου.
Η ταινία ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα το 1995.

Senatorul melcilor (1995)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Mircea Daneliuc
Πρωταγωνιστούν: Dorel Vișan, Cecilia Bârbora, Clara Vodă, Dan Chișu, Haralampie Boros, Florin Zamfirescu, Constanța Comănoiu, Nicolae Albani, Dinu Apetrei
Διάρκεια: 108'

Δείτε την ταινία


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Αφιέρωμα στον Μιρτσέα Ντανέλιουκ
07/11/2015 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 15:30
14/11/2015 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 13:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: