11 Νοε 2015

Κισσός

Ένα πλοίο βρίσκεται εγκλωβισμένο μίλια μακριά από την πιο κοντινή στεριά. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει κηρύξει πτώχευση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δοθεί λύση για τους ναυτικούς που έχουν παραμείνει στο πλοίο.
Ο κυβερνήτης του πλοίου είναι αναγκασμένος να περιμένει εντολές άνωθεν, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει μια τάξη στο ουσιαστικά ακυβέρνητο πλέον καράβι, έχοντας να αντιμετωπίσει τους πέντε εναπομείναντες ναυτικούς με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του καθενός.
Όμως ο χρόνος κυλάει, οι μέρες περνάνε, οι προμήθειες τελειώνουν και η υπομονή στερεύει. Οι διαμάχες ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος αρχίζουν να κλιμακώνονται κι ο καπετάνιος ανήμπορος να επιβάλλει την τάξη, ρίχνει επιπλέον λάδι στη φωτιά. Η κατάσταση πλέον ξεφεύγει από τον έλεγχο...

Η ταινία μελετάει την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε ένα κλίμα απειλής και δεν έχουν τη δυνατότητα ή και το κουράγιο για να αντιδράσουν και να αντισταθούν. Το ίδιο το πλοίο παρουσιάζεται ως μια αλληγορία της σύγχρονης κοινωνίας (της στεριάς φυσικά), ενώ ο κισσός που ξεπηδάει ορμητικά από τις πληγές των ανθρώπων μπορεί να αποτελεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και την αντίσταση. Πέρα από τους όποιους συμβολισμούς, αν αυτοί υπάρχουν, η ταινία αποτελεί ταυτόχρονα ένα ψυχολογικό θρίλερ και μια δοκιμασία χαρακτήρων.
Η ταινία είχε προταθεί για το βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Sundance, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Sarmașık (2015)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Tolga Karaçelik
Πρωταγωνιστούν: Nadir Sarıbacak, Hakan Karsak, Özgür Emre Yıldırım, Kadir Çermik, Osman Alkaș, Seyithan Öztürk
Διάρκεια: 104'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Διεθνές Διαγωνιστικό
09/11/2015 - αίθουσα Ολύμπιον 18:00
10/11/2015 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 15:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: