9 Νοε 2015

Δεσμοί αίματος

Ο Γκούμι κι ο Κίντι είναι αδέρφια και ζουν σε δυο γειτονικά σπίτια σε ένα απομονωμένο λιβάδι στην Ισλανδία. Ασχολούνται με την κτηνοτροφία, με το προγονικό τους κοπάδι προβάτων. Όμως τα δύο αυτά αδέρφια εδώ και 40 χρόνια δεν έχουν ανταλλάξει κουβέντα μεταξύ τους.
Όταν σε έναν διαγωνισμό κριαριών, ο Κίντι παίρνει την πρώτη θέση για μισό πόντο διαφορά από τον Γκούμι, ο Γκούμι από τη ζήλια του θέλησε να εξετάσει το κριάρι που νίκησε. Τότε άθελά του προκάλεσε ένα μεγάλο κακό στην περιοχή. Η τοπική κτηνίατρος εξέτασε τα πρόβατα της περιοχής και αποκαλύφθηκε η ύπαρξη μιας σπάνιας ασθένειας.
Τα πρόβατα όλα έπρεπε να θανατωθούν. Άνθρωποι που ζούσαν από τα πρόβατα, έπρεπε να παραδώσουν τα κοπάδια τους. Για κάποιους αυτό σήμαινε ότι θα έφευγαν από την περιοχή, για άλλους ότι θα προσπαθούσαν να παλέψουν με τα μέσα που έχουν.
Για τον Γκούμι και τον Κίντι το ζήτημα θα πάρει πολύ προσωπικές διαστάσεις. Οι ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις των δύο αδερφών θα δοκιμαστούν σκληρά, όμως η κοινή τους αγάπη για τα ζώα και η πάλη για να σώσουν τους μοναδικούς τους φίλους, θα αποδείξει ότι το αίμα νερό δεν γίνεται.

Τοποθετημένη σε ένα μαγευτικό ισλανδικό τοπίο, η ταινία έρχεται να καταδείξει το θέμα της αγάπης προς τα ζώα και την προσέγγιση των ανθρώπων, μέσα από μια μαύρη κωμωδία που δοκιμάζει αξίες και αντιλήψεις. Μια ανούσια διαμάχη έχει εδώ και τέσσερις δεκαετίες αποξενώσει δύο αδέρφια που ζουν σε διπλανές φάρμες, μια διαμάχη που δεν αφήνει τα δυο αυτά αδέλφια να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο, τον χαρακτήρα τους και ό,τι άλλο σχετίζεται με τους δύο. Έχουν όμως κάτι κοινό, κι ας μην το ξέρουν: την αγάπη τους για τα πρόβατά τους. Όταν η ζωή των προβάτων τους βρεθεί σε κίνδυνο, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας θα προσπαθήσει να τα υπερασπιστεί, ακόμη κι αν αυτό τους στοιχίσει. Δεν βλέπουν τα πρόβατα ως μέσο βιοπορισμού, όπως άλλοι κτηνοτρόφοι της περιοχής, αλλά ως τη συντροφιά τους στο απομονωμένο τοπίο. Η απειλή αυτή θα κάνει τα δύο αδέρφια να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους.
Η ταινία απέσπασε βραβεία σε Κάννες, Ζυρίχη, Βαγιαδολίδ και Κλουζ. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Hrútar (2015)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Grímur Hákonarson
Πρωταγωνιστούν: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Βøving, Jon Benonysson, Gunnar Jónsson, Þorleifur Einarsson, Sveinn Ólafur Gunnarsson
Διάρκεια: 90'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Διεθνές Διαγωνιστικό
08/11/2015 - αίθουσα Ολύμπιον 18:00
09/11/2015 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 15:45

Δεν υπάρχουν σχόλια: