4 Νοε 2014

The Cut

Στα 1915, ο σιδηρουργός Ναζάρετ επιβιώνει από τη γενοκτονία των Αρμενίων στην παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα χωριά των Αρμενίων καταστρέφονται και οι ίδιοι εξουθενωμένοι από τις κακουχίες καταφεύγουν σε καταυλισμούς όπου πεθαίνουν αβοήθητοι από τις αρρώστιες και τη βρωμιά.
Έχοντας δει ομοεθνείς του Αρμενίους να αποκεφαλίζονται στα κάτεργα, ο ίδιος θα διασωθεί από μια ομάδα Τούρκων λιποτακτών και θα προσπαθήσει να βρει αν έχει απομείνει κάποιος ή κάτι από την οικογένειά του.
Όταν θα λάβει μια πληροφορία από έναν Αρμένιο στη Συρία, όπου είχε καταφύγει, ότι οι δίδυμες κόρες του ζουν, αποκτά αυτό που του στερήθηκε στη ζωή του, την ελπίδα ότι κάπου σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει ένα κομμάτι της οικογένειάς του.
Έχοντας χάσει τη φωνή του από την παραλίγο σφαγή του στο κάτεργο, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να επικοινωνήσει με ανθρώπους που θα τον βοηθήσουν, που γνωρίζουν το νήμα της ζωής των κορών του, ακόμη κι αν αναγκαστεί να γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο για να τις βρει.

Όσοι πίστευαν ότι θα ήταν μια ταινία για τη γενοκτονία των Αρμενίων σίγουρα θα απογοητεύτηκαν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει η καταγγελία του τραγικού αυτού γεγονότος. Ο Ακίν τοποθετεί την υπόθεσή της ταινίας στην ιστορική αυτή περίοδο, από τη μια για να καταδείξει έστω και επιγραμματικά ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, το δράμα των Αρμενίων, κι από την άλλη μέσω του πρωταγωνιστή του να καταδείξει την ισχυρή θέληση ενός πατέρα να βρει το κομμάτι της ζωής του που στερήθηκε με τόσο σκληρό και βάναυσο τρόπο και το πώς το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό.
Για έναν Τούρκο γεννημένο και μεγαλωμένο στη Γερμανία, όπως ο Ακίν, το να ασχοληθεί με ένα τόσο ιδιαίτερο ζήτημα στην ταινία του, είναι σίγουρα κάτι που θα σήκωνε θύελλες αντιδράσεων στη χώρα καταγωγής του. Βέβαια ο ίδιος προσπαθεί να κρατήσει τις αποστάσεις που πρέπει, καθώς το ιστορικό αυτό γεγονός αποτελεί απλά, αλλά και ουσιαστικά, το ιστορικό μονάχα πλαίσιο της βασικής ιστορίας που θέλει να περιγράψει, μιας ιστορίας βέβαια που θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε άλλο ιστορικό πλαίσιο σε κάποια άλλη γωνιά του κόσμου. Το ότι επιλέγει να τοποθετήσει την υπόθεση στο συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο συμπλέει και με μια τάση που ήδη υπάρχει μεταξύ των νέων της Τουρκίας που αναγνωρίζουν το τι συνέβη πριν 100 περίπου χρόνια.
Αρνητικό στοιχείο της ταινίας θα έλεγα ότι είναι το ότι οι διάλογοι των Αρμενίων γίνονται στα αγγλικά, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες αυθεντικές γλώσσες κάθε λαού που αναφέρεται στην ταινία ακούγονται κανονικά. Ίσως βέβαια αυτή η λύση να δόθηκε λόγω της έλλειψης Αρμενίων ηθοποιών για τη θέση του πρωταγωνιστή, όμως δεν παύει να χάνει την αυθεντικότητά της ως προς τη γλώσσα.
Η ταινία έλαβε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ της Βενετίας και στη χώρα μας προβλήθηκε στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

The Cut (2014)
Σκηνοθεσία: Fatih Akın
Σενάριο: Fatih Akın, Mardik Martin
Πρωταγωνιστούν: Tahar Rahim, Makram Khoury, Simon Abkarian, Hindi Zahra, Kevork Malikyan, Bartu Küçükçaglayan, Zein Fakhoury, Dina Fakhoury, Akin Gazi, Lara Heller
Διάρκεια: 138'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - "Ειδικές Προβολές"
02/11/2014: αίθουσα Ολύμπιον 22:15

Δεν υπάρχουν σχόλια: