2 Νοε 2014

Phoenix

Η Νέλλυ, επιζήσασα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά με εμφανώς παραμορφωμένο πρόσωπο, επιστρέφει στο μεταπολεμικό Βερολίνο για να βρει το σύζυγό της, Τζόνι, ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους από εκεί που την άφησαν.
Η Εβραία Λένε την βοηθάει να αποκαταστήσει τη ζωή της, χωρίς όμως να της δίνει πληροφορίες για τον Τζόνι, προσπαθώντας μάλιστα να αποτρέψει μια τέτοια συνάντηση. Όμως η Νέλλυ είναι αποφασισμένη να ψάξει και να βρει τον Τζόνι, για να ανακαλύψει τελικά ότι όλοι την θεωρούν νεκρή. Όταν τελικά θα συναντηθεί με τον Τζόνι, αυτός μη αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό της τη σύζυγό του, θα της προτείνει λόγω της ομοιότητάς τους να υποδυθεί τη Νέλλυ, ώστε να πάρουν από κοινού την κληρονομιά της οικογένειας της Νέλλυ. Η Νέλλυ θα βρεθεί στην αμήχανη θέση να μην αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα, και να παίξει ένα ρόλο, το ρόλο του ίδιου της του εαυτού, προκειμένου να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη την περιόδο που η ίδια συνελήφθη από τους Ναζί. Κι όταν ανακαλύπτει την αλήθεια, είναι πλέον σε θέση να ορίσει εκείνη το πώς θα ενεργήσει.

Έχουμε μια ακόμη ταινία που μιλάει για την επόμενη μέρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια μεταπολεμική, κατεστραμμένη και διαιρεμένη Γερμανία, μια γυναίκα εβραϊκής καταγωγής επιστρέφει στο Βερολίνο για να επανενωθεί με το Γερμανό σύζυγό της. Η πραγματικότητα όμως έρχεται να την πληγώσει και να την κάνει να αποζητεί την εκδίκηση μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, όπου η ίδια θα πρέπει να υποδυθεί το ρόλο του νεκρού εαυτού της, που θα επιστρέψει στη ζωή για να αποδώσει δικαιοσύνη. Ως φοίνικας θα αναδυθεί μέσα από τις φλόγες (πραγματικές και μεταφορικές) της καταστροφής, για να υπερνικήσει το παρελθόν της που μόνο δυστυχία της φέρνει.
Η ταινία απέσπασε βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Phoenix (2014)
Σκηνοθεσία: Christian Petzold
Σενάριο: Christian Petzold, Haurn Farocki, Hubert Monteilhet (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστούν: Nina Hoß, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf, Michael Märtens, Imogen Koge, Kirsten Block, Uwe Preuß
Διάρκεια: 98'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - "Ειδικές Προβολές"
01/11/2014: αίθουσα Τζων Κασσαβέτης 22:15

Δεν υπάρχουν σχόλια: