3 Νοε 2014

Difret

Η 14χρονη Χιρούτ, καθώς επιστρέφει από το σχολείο, πέφτει θύμα απαγωγής από έφιππους άντρες, εκ των οποίων ο ένας επρόκειτο να την παντρευτεί, αν και η ίδια και η οικογένειά της δεν το επιθυμούσαν. Όταν η Χιρούτ μετά από το βιασμό της θα επιχειρήσει να δραπετεύσει, θα σκοτώσει σε αυτοάμυνα τον άντρα που την ήθελε για νύφη.
Στο χωριό, όμως, όλοι αισθάνονται ντροπιασμένοι από τη Χιρούτ και σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, θα έπρεπε να θανατωθεί, καθώς σκότωσε άντρα.
Παράλληλα, στην Αντίς Αμπέμπα μια οργάνωση γυναικών δικηγόρων που υπερασπίζονται αφιλοκερδώς τα δικαιώματα των καταπιεσμένων γυναικών στην Αιθιοπία αναλαμβάνει δράση για τη νομική εκπροσώπηση της Χιρούτ. Η νεαρή δικηγόρος Μεάζα καλείται να αντιμετωπίσει τα στερεότυπα αιώνων, που έχουν επιβληθεί από την τοπική χωρική παράδοση, τη σκληρότητα του τοπικού επαρχιακού εισαγγελέα, το μένος των χωρικών που θέλουν τη Χιρούτ νεκρή και το εν γένει αδυσώπητο φαλλοκρατικό σύστημα που επικρατεί και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.
Ο αγώνας είναι σκληρός και άνισος, όμως η Μεάζα είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα, ώστε να επικρατήσει η δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα η Χιρούτ μοιάζει σαν χαμένη μέσα στο νέο αυτό κόσμο που αναγκάζεται για τη δική της ασφάλεια να ζει.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβαιναν στην Αιθιοπία και έρχεται να κριτικάρει την παράδοση της δια της βίας απαγωγής νεαρών κοριτσιών με σκοπό το γάμο, μιας παράδοσης ριζωμένης βαθιά στην επαρχία της χώρας. Μια ταινία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη μιας μερίδας τουλάχιστον της κοινωνίας να απαγκιστρωθεί από στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις, ώστε να κοιτάξει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Η ταινία έχει αποσπάσει βραβεία στο Βερολίνο και στο φεστιβάλ Sundance και αποτελεί την πρόταση της Αιθιοπίας για τα φετινά Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Οι ηθοποιοί της ταινίας είναι ερασιτέχνες.

Difret (2014)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Zeresenay Berhane Mehari
Πρωταγωνιστούν: Meron Getnet, Tizita Hagere, Rahel Teshome
Διάρκεια: 99'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - "Ανοιχτοί Ορίζοντες"
02/11/2014: αίθουσα Τζων Κασσαβέτης 14:30
09/11/2014: αίθουσα Τζων Κασσαβέτης 17:30 

Δεν υπάρχουν σχόλια: