6 Νοε 2014

99 σπιτικά

Ο οικοδόμος Ντένις, λόγω ενός χρέους σε δάνειο, χάνει το σπίτι όπου έμενε με τη μητέρα του και το γιο του. Παρά το χρόνο για έφεση που του έδωσε το δικαστήριο, η έξωση εκτελείται άμεσα από το διεφθαρμένο μεσίτη Ρικ Κάρβερ, έναν πραγματικό κέρβερο που πίνει το αίμα όσων χρωστάνε.
Ο Ντένις θα κάνει τα πάντα προκειμένου να πάρει πίσω το σπίτι του, ακόμη κι αν αυτό θα σημάνει ότι θα πρέπει να δουλεύει για τον άνθρωπο που του έκανε την έξωση, ακόμη κι αν αυτό θα σημάνει ότι θα ο ίδιος θα αρχίσει να κάνει εξώσεις σε ανθρώπους με το ίδιο πρόβλημα με εκείνον. Σε αυτήν την ντροπιαστική συμφωνία με το διάβολο, ο Ντένις ηθικά βρίσκεται μόνος του, καθώς δεν τολμάει να πει την αλήθεια στους δικούς του.
Όταν θα αναγκαστεί να κάνει έξωση σε έναν άνθρωπο του οποίου την οικογένεια γνώριζε, θα βρεθεί μπροστά στην πιο δύσκολη στιγμή της νέας του δουλειάς.

Η ταινία ασκεί κριτική στο αδυσώπητο καπιταλιστικό σύστημα και στην κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει η πρόσφατη κρίση στον τομέα των οικοδομών τους απλούς μεροκαματιάρηδες που αναγκάζονται να παίρνουν δάνεια για τα προς το ζην. Από τη μια έχουμε ένα φτωχό άνθρωπο που χάνει το σπίτι του κι απ'την άλλη έναν αδίστακτο μεγαλομεσίτη που βρίσκοντας ορισμένα παράθυρα και δικλείδες στους νόμους, αποκτά στον έλεγχό του μια σειρά από ακίνητα που ποτέ δεν του ανήκαν, τα ακίνητα που οι ίδιοι οι φτωχοί χάνουν επειδή δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις τράπεζες στην ώρα τους. Τι θα γίνει όμως όταν ο ίδιος ο φτωχός θα αποφασίσει να γίνει μέρος του συστήματος, προκειμένου να αποκτήσει με κάθε κόστος αυτό που έχει χάσει; Υπάρχουν άραγε ηθικοί φραγμοί; Απο θύμα θα γίνει θύτης, όμως βαθιά μέσα του ο ίδιος θα είναι το μεγαλύτερο θύμα.
Η ταινία απέσπασε τιμητική μνεία στο Φεστιβάλ της Βενετίας και στη χώρα μας παρουσιάστηκε στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

99 homes (2014)
Σκηνοθεσία: Ramin Bahrani
Σενάριο: Ramin Bahrani, Amir Naderi, Bahareh Azimi
Πρωταγωνιστούν: Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern, Tim Guinee, Noah Lomax, J.D. Evermore, Judd Lormant
Διάρκεια: 112'

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Αφιέρωμα στον Ραμίν Μπαχράνι
03/11/2014 - αίθουσα Ολύμπιον 20:00
04/11/2014 - αίθουσα Τζων Κασσαβέτης 22:15

Δεν υπάρχουν σχόλια: