2 Νοε 2014

Τιμπουκτού

Οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει την ιστορική πόλη Τιμπουκτού στο Μάλι και επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους και μια σειρά απαγορεύσεων, που η τοπική κοινωνία δεν είναι πρόθυμη, αλλά αναγκάζεται να αποδεχτεί. Καθημερινά στήνονται δικαστήρια από τις δυνάμεις κατοχής που επιβάλλουν σκληρές ποινές.
Λίγο πιο πέρα από την πόλη, στους αμμόλοφους της ερήμου, ζει ο Κιντάνε με την οικογένειά του, τη γυναίκα του, Σάτιμα, και την κόρη τους, Τόγια. Κι ενώ η ζωή τους κυλάει ομαλά, καθώς δεν επηρεάζονται από τα όσα συμβαίνουν στην πόλη, ένα ατυχές περιστατικό, θα φέρει τον Κιντάνε μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα. Όταν κατά λάθος σκοτώνει τον ψαρά που έσφαξε την αγαπημένη του αγελάδα, ο Κιντάνε θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα δικαστήρια των δυνάμεων κατοχής και να συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου.

Η ταινία περιγράφει τη σύντομη περίοδο της επιβολής των φονταμενταλιστών ισλαμιστών το 2012 σε μία κοινωνία που ζούσε για αιώνες σύμφωνα με την τοπική παράδοση. Ξεκινάει με την καταστροφή ξυλόγλυπτων που απεικόνιζαν τοπικές θεότητες και συνεχίζει με τις απαγορεύσεις που επιβάλλει η δύναμη κατοχής και με την επιβολή της Σαρία. Πέρα από τις παράλληλες μικρότερες ιστορίες που προβάλλονται για να δείξουν τη σκληρότητα της νέας τάξης, προβάλλεται η κύρια ιστορία του Κιντάνε, όπου ένα στιγμιαίο λάθος, το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, θα αποβεί μοιραίο για την οικογένειά του. Ίσως σε μια άλλη κοινωνία και σε ένα άλλο καθεστώς τα πράγματα να μην λάμβαναν μια τέτοια τροπή.
Η ταινία ουσιαστικά καταγγέλει τη μισαλλοδοξία και το φονταμενταλισμό, προβάλλοντας σκληρές σκηνές και συμπεριφορές, αν και θα περίμενε κανείς ορισμένες σκηνές να αποδίδονταν με ακόμη μεγαλύτερη σκληρότητα.
Η ταινία απέσπασε βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στις Κάννες και θα αποτελέσει την πρόταση της Μαυριτανίας για τα φετινά Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Timbuktu (2014)
Σκηνοθεσία: Abderrahmane Sissako
Σενάριο: Abderrahmane Sissako, Kessen Tall
Πρωταγωνιστούν: Ibrahim Ahmed, Toulou Kiki, Abel Jafri, Fatoumata Diawara, Hichem Yakoubi, Layla Waled Mohamed, Adel Mahmoud Cherif, Mehdi Ag Mohamed
Διάρκεια: 97'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
01/11/2014: αίθουσα Φρίντα Λιάππα 20:15

Δεν υπάρχουν σχόλια: