4 Απρ 2012

Elena

Η Ελένα κι ο Βλαντιμίρ είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Ο Βλαντιμίρ είναι ένας εύπορος επιχειρηματίας με προβλήματα υγείας, ο οποίος συστηματικά γυμνάζεται. Η Ελένα είναι γυναίκα της χαμηλής τάξης.
Και οι δύο έχουν παιδιά από προηγούμενο γάμο. Ο Βλαντιμίρ έχει μια κόρη, την Κάτια, την οποία βλέπει σπάνια και δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων. Η Ελένα, από την άλλη, έχει ένα γιο, τον Σεργκέι, ο οποίος είναι ακαμάτης, άνεργος και δεν μπορεί να θρέψει την οικογένειά του, παρά μόνο εξαρτάται από χρήματα που του προσφέρει η μητέρα του, κρυφά από τον Βλαντιμίρ.
Ο μεγάλος γιος του Σεργκέι, ο Σάσα, βρίσκεται στη φάση της ενηλικίωσης και είναι μπλεγμένος με κακές παρέες, χωρίς να το ξέρει ο πατέρας του. Ανάλογα, στο σχολείο δεν τα πάει καλά και ο μόνος τρόπος να μπει στο Πανεπιστήμιο για να γλιτώσει τη στράτευση κοντά σε εμπόλεμη ζώνη, είναι να βρεθούν χρήματα για να γραφτεί σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, κι έτσι η Ελένα παρακαλάει τον Βλαντιμίρ να βοηθήσει την κατάσταση, όμως αρχικά συναντάει απροθυμία.
Στο γυμναστήριο, ο Βλαντιμίρ παθαίνει έμφραγμα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Ανταμώνει την κόρη του και προσπαθεί να βελτιώσει τη σχέση του μαζί της.
Όταν, αργότερα, σε μια νέα κρούση της Ελένα για βοήθεια προς τον εγγονό της, ο Βλαντιμίρ είναι πλέον κάθετος και ανακοινώνει πως θα γράψει διαθήκη αφήνοντας τα πάντα στην κόρη του, η Ελένα βάζει μπρος το σατανικό της σχέδιο. Η διαθήκη, αν γραφτεί, θα αποτελούσε την ταφόπλακα για τα όνειρα του Σάσα.
Πώς θα καταφέρει η Ελένα να βοηθήσει τελικά την οικογένειά της; Άραγε αυτός ο γάμος με τον Βλαντιμίρ ήταν για κάποιο συμφέρον;

Η πιο πρόσφατη ταινία του γνωστού Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ ("Η επιστροφή") έχει αποσπάσει βραβεία σε Κάννες και Γάνδη. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πήρε διανομή στις αίθουσες στις 8 Μαρτίου 2012.

Елена (2011)
Σκηνοθεσία: Andrey Zvyagintsev
Σενάριο: Oleg Negin
Πρωταγωνιστούν: Nadezhda Markina, Andrey Smirnov, Yelena Lyadova, Aleksey Rozin
Διάρκεια: 109'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" του κινηματογράφου "Ολύμπιον" στη Θεσσαλονίκη στις 28 Μαρτίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: