22 Απρ 2012

Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο

Ο Μισέλ, μέλος του εργατικού συνδικάτου, επωμίζεται με το δύσκολο ρόλο να διενεργήσει κλήρωση για το ποια άτομα θα απολυθούν από την εταιρία στο ναυπηγείο της Μασσαλίας, στην οποία εργάζεται. Δίκαιος ων, τοποθετεί και τον εαυτό του στην κλήρωση -αν και θα μπορούσε κάλλιστα να μην το κάνει- και κληρώνεται ανάμεσα στους 20 άτυχους. Επομένως, άνεργος πλέον αποσύρεται στο σπίτι του με τη σύζυγό του, Μαρί Κλαιρ, και ζει πλέον μια ζωή πέρα από σκοτούρες με τα εγγόνια του και την οικογένειά του, και λαμβάνει την πλήρη στήριξη της οικογένειάς του για αυτήν του τη δίκαιη απόφαση.
Στη γιορτή που οργάνωσε το συνδικάτο, πρόεδρος του οποίου ήταν ο μπατζανάκης του, Ραούλ, για την 30ή επέτειο του Μισέλ και της Μαρί Κλαιρ, προσκεκλημένοι ήταν και όλοι οι απολυθέντες ναυτεργάτες, οι ναυτεργάτες που απολύθηκαν από το χέρι του Μισέλ. Στη γιορτή, το σωματείο και τα παιδιά του Μισέλ του προσφέρουν κάποια χρήματα και εισιτήρια ένα ταξίδι στο Κιλιμάντζαρο, καθώς και ένα παλιό βιβλίο κόμικ που είχε ο Μισέλ και το είχε χάσει.
Κι ενώ τα πράγματα για το ταξίδι ήταν σχεδόν έτοιμα, δυο άτομα που φαίνεται ότι γνωρίζουν για το ταξίδι, εισβάλλουν στο σπίτι του Μισέλ, ακινητοποιούν το Μισέλ, τη Μαρί Κλαιρ, το Ραούλ και την Ντενίζ (αδερφή της Μαρί Κλαιρ) και τους παίρνουν χρήματα, εισιτήρια και πιστωτικές κάρτες, καθώς και το βιβλίο κόμικ.
Ο Μισέλ ανακαλύπτει ότι ο ένας ήταν ένας συνάδελφός του, ο Κριστόφ, που απολύθηκε την ίδια μέρα με τον ίδιο και τον καταδίδει στην αστυνομία. Εκεί, όμως, αρχίζουν και μπαίνουν τα ιδεολογικά διλήμματα του Μισέλ. Όταν μαθαίνει την ποινή που περιμένει τον Κριστόφ, αρχίζει να νιώθει ενοχές αφ' ενός γιατί υπήρξε ο ίδιος η αιτία της απόλυσης του Κριστόφ κι αφ' ετέρου γιατί αναγκάστηκε να κάνει κάτι αντίθετο προς την ιδεολογία του. Οι ενοχές του εντάθηκαν περισσότερο όταν διαπίστωσε ότι ο Κριστόφ ζούσε χωρίς γονείς, φρόντιζε τα δυο αδέρφια του κι ότι τα χρήματα που έκλεψε τα χρησιμοποίησε για να ξεπληρώσει το ενοίκιο και τα δίδακτρα των αδερφών του.
Στην απόφασή του να αποσύρει την κατηγορία σύμμαχο βρήκε μόνο τη σύζυγό του. Ο Ραούλ δεν ήθελε καν να το συζητήσει, καθώς η Ντενίζ είχε πάθει νευρικό κλονισμό μετά την ένοπλη ληστεία, ενώ και τα παιδιά του αντιδρούσαν. Η Μαρί Κλαιρ, όμως, γνωρίζοντας τις ευαισθησίες του Μισέλ και της ιδίας, καθώς και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μέσα στην οποία ζούσε όλα αυτά τα χρόνια με το Μισέλ, αποφασίζει να δράσει κρυφά και να μάθει πράγματα για τον Κριστόφ.
Ποιες τελικά θα είναι οι αποφάσεις του Μισέλ και της Μαρί Κλαιρ; Ποια θα είναι η αντίδραση των κοντινών τους ανθρώπων; Τελικά ποιο είναι το δίκαιο και ποιο το άδικο; Ήταν η κλήρωση σωστή; Ποια θα είναι η θέση του Κριστόφ και ποια η τιμωρία του;

Βασισμένη πάνω στο ποίημα του Βίκτωρ Ουγκώ "Les peuvres gens" ("Καλοί που είναι οι φτωχοί"), η ταινία είναι έντονα πολιτικοποιημένη. Ένα ζευγάρι γεμάτο αξιοπρέπεια και σοσιαλιστικά ιδανικά συνταράσσεται από ένα γεγονός που τους κάνει για μια στιγμή να απομακρυνθούν από τα ιδανικά τα οποία έχουν αναπτύξει. Όμως η συνειδητοποίηση της αλήθειας και η αξιοπρέπειά τους τούς οδηγεί ξανά στο σωστό κατ' αυτούς δρόμο, στη βοήθεια των φτωχών. Συνειδητοποιούν στην πράξη κάτι που ήξεραν στη θεωρία, ότι είναι μεν φτωχοί, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι φτωχότεροι, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα στη ζωή, σε μια ζωή αξιοπρεπή.
Στη χώρα μας η ταινία έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 8 Μαρτίου 2012. Έχει αποσπάσει βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Βαγιαδολίδ.

Les neiges du Kilimandjaro (2011)
Σκηνοθεσία: Robert Guédiguian
Σενάριο: Robert Guédiguian, Jean-Louis Milesi, Victor Hugo (ποίημα)
Πρωταγωνιστούν: Jean-Pierre Darroussin, Ariane Ascaride, Gérard Meylan, Marilyne Canto, Grégoire Leprince-Ringuet, Anaïs Demoustier, Adrien Jolivet, Yann Loubartière, Jean-Baptiste Fonck
Διάρκεια: 107'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Μακεδονικόν" στη Θεσσαλονίκη στις 21 Απριλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: