19 Απρ 2012

Άθικτοι

Ο Φιλίπ είναι ένας πλούσιος αριστοκράτης των Παρισίων, που έμεινε τετραπληγικός μετά από ατύχημα που είχε με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Ο Ντρις είναι ένας γεροδεμένος νεαρός από τη Σενεγάλη, που πρόσφατα είχε αποφυλακιστεί και θέτει εαυτόν εικονικά υποψήφιο για να αναλάβει τη φροντίδα του Φιλίπ, ώστε να απορριφθεί στη συνέντευξη και να συνεχίσει να παίρνει επίδομα ανεργίας.
Την επομένη, κι ενώ η θεία του τον έδιωξε από το σπίτι στο οποίο έμενε μαζί με την πολυπληθή οικογένεια σε μια φτωχή γειτονιά του Παρισιού, ο Ντρις πηγαίνει στην έπαυλη του Φιλίπ για να πάρει το χαρτί της απόρριψης, όταν προς έκπληξή του μαθαίνει ότι όχι μόνο δεν έχει απορριφθεί, αλλά έχει προσληφθεί δοκιμαστικά για ένα μήνα.
Μεταξύ των δύο ανδρών, μεταξύ δυο εντελώς διαφορετικών κόσμων, αναπτύσσεται σταδιακά μια σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης που σιγά σιγά ξεπερνά τα όρια μιας απλής σχέσης βοηθού και ασθενούς. Ενώ αρχικά ο Ντρις αντιδρούσε στο τι θα έπρεπε να κάνει για τη φροντίδα του Φιλίπ, στη συνέχεια όλα γίνονται μια ευχαρίστηση και για τους δυο. Μια ευχαρίστηση που πηγάζει από τον τρόπο φροντίδας του Ντρις, που κάνει τον Φιλίπ να νιώθει πιο ελεύθερος και σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος παρά το πρόβλημά του, κάτι που φαίνεται και στην ανταπόκριση του ίδιου του Φιλίπ. Γνωρίζοντας τελικά ο ένας τον κόσμο του άλλου, αντιλαμβάνονται τι τους έλειπε και αλληλοσυμπληρώνονται με τρόπο μοναδικό.
Πλέον για κάθε ζήτημα του Φιλίπ, ο Ντρις έχει το δικό του τρόπο, είτε πρόκειται για θέματα συμπεριφοράς της κόρης του Φιλίπ είτε πρόκειται για μια σχέση δι' αλληλογραφίας του Φιλίπ με την Ελεονόρ από τη Δουνκέρκη. Παράλληλα ο Ντρις, γνωρίζοντας τη μοντέρνα τέχνη, αρχίζει να ζωγραφίζει πίνακες και ο Φιλίπ τους πουλάει για να βγάλει κέρδος ο Ντρις, ενώ ο Φιλίπ τον πηγαίνει στην Ελβετία για αεροπτερισμό.
Όμως τα προβλήματα που έχει ο αδερφός του Ντρις με κακοποιά στοιχεία στη γειτονιά τον αναγκάζουν να φύγει από το σπίτι του Φιλίπ. Κι όταν ο Φιλίπ πέφτει σε κατάθλιψη έχοντας αλλάξει πολλούς βοηθούς αργότερα, η μόνη λύση είναι η επιστροφή του Ντρις.

Η ταινία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στη Γαλλία με πάνω από 15000000 εισιτήρια, και όχι άδικα. Ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως δεν θα έλεγε κανείς ότι θα μπορούσε να προκαλέσει γέλιο, μας χαρίζει ορισμένες πολύ ξεκαρδιστικές σκηνές, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει και συγκινεί. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι μοναδικές, με τον Ομάρ Συ στο ρόλο του Ντρις να κλέβει την παράσταση, ο οποίος τιμήθηκε με βραβείο César για την ερμηνεία του και με βραβείο στο Τόκυο από κοινού με τον Φρανσουά Κλουζέ στο ρόλο του Φιλίπ. Βασίζεται στην πραγματική ιστορία ενός τετραπληγικού Γάλλου αριστοκράτη και του Μαροκινού βοηθού του.
Στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 29 Μαρτίου 2012 και κατ' εκτίμηση του γράφοντος, θα προβάλλεται για αρκετό καιρό ακόμη.

Intouchables (2011)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Olivier Nakache, Éric Toledano
Πρωταγωνιστούν: François Cluzet, Omar Sy, Audrey Fleurot, Anne Le Ny, Alba Gaïa Kraghede Bellugi, Cyril Mendy, Christian Ameri, Dorothée Brière
Διάρκεια: 112'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 15 Απριλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: