14 Ιαν 2012

Οι τρεις υποσχέσεις

Ο γερο-Ζιβόγιν ζει μαζί με τον εγγονό του, Τσάνε, σε ένα απομονωμένο χωριό της Δυτικής Σερβίας. Ζουν μαζί σε ένα αγροτόσπιτο και έχουν φτιάξει ένα σωρό παγίδες στο χώρο του χωριού και διάφορες ευρεσιτεχνίες για να περνούν ευχάριστα την ώρα τους. Ο μόνος άλλος κάτοικος του χωριού είναι η Μπόσα, δασκάλα και γυναίκα με πλούσια χαρίσματα με την οποία ήταν ερωτευμένος ο Ζιβόγιν, αλλά την πολιορκούσαν κι άλλοι στο παρελθόν (αλλά και στο παρόν).
Όταν απεσταλμένοι από το Υπουργείο Παιδείας κλείνουν το σχολείο, ο μόνος δρόμος για τον Τσάνε ήταν να πάει στην πόλη. Ο παππούς του τον στέλνει στην πόλη ζητώντας του τρία πράγματα: α) να πουλήσει την αγελάδα, β) να αγοράσει με τα χρήματα μια εικόνα του Αγίου Νικολάου, και γ) να βρει νύφη.
Στην πόλη ο Τσάνε μετά από περιπέτειες θα καταφέρει να βρει τον Τόπουζ και τον Ρούνιο, εγγονούς ενός αδελφικού φίλου του παππού του. Ο Τόπουζ, γεροδεμένος και στιβαρός, και ο Ρούνιο, νάνος αλλά ευρηματικός, είναι ειδικοί στις κατεδαφίσεις και στην παρούσα φάση είναι αναγκασμένοι να συνεργάζονται με τον τοπικό μαφιόζο της περιοχής, τον Μπάγιο, ο οποίος διατηρεί καμπαρέ στην πόλη. Τα αδέλφια καλοδέχονται τον Τσάνε και τον κάνουν δικό τους και αποφασίζουν από κοινού να αντιταχθούν στα σχέδια του Μπάγιο.
Ο Τσάνε, παράλληλα, θαμπώνεται από την ομορφιά της Γιάσνα, μαθήτριας στο λύκειο της πόλης, και προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να την προσεγγίσει, και με τρόπους αρκετά ακραίους να την κάνει να τον προσέξει. Η μητέρα της Γιάσνα είναι δασκάλα, αλλά τα βράδια δουλεύει σαν πόρνη στο καμπαρέ του Μπάγιο, χωρίς η Γιάσνα να το γνωρίζει. Όταν κάποια στιγμή ο Τσάνε κρυφακούει τον Μπάγιο να λέει ότι πρόκειται να πάρει τη Γιάσνα, για να δουλεύει σαν πόρνη στο καμπαρέ του, το σχέδιο ήταν ένα: με κάθε τρόπο να αποτρέψει όλα αυτά τα σχέδια, ώστε να σώσει τη Γιάσνα από τα χέρια του Μπάγιο και εκείνη με τη σειρά της να τον ερωτευτεί και να την φέρει στο χωριό για νύφη του, εκπληρώνοντας έτσι όλες τις υποσχέσεις που έδωσε στον παππού του. Συνεργοί του Τσάνε ήταν φυσικά τα δυο νέα φιλαράκια του, ο Τόπουζ και ο Ρούνιο.
Στο χωριό είχε απομείνει μόνο ο γερο-Ζιβόγιν και η Μπόσα. Ο παππούς ήταν απασχολημένος με την επισκευή της εκκλησίας, ενώ η Μπόσα δεχόταν συχνά επισκέψεις από έναν ενοχλητικό άνθρωπο της πόλης που ήταν ερωτευμένος μαζί της και ο οποίος έπεφτε συνέχεια θύμα των παγίδων που είχε στήσει ο Ζιβόγιν στο χωριό.
Ποια τελικά θα είναι η κατάληξη της ιστορίας; Ο Τσάνε θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στον παππού του πριν γυρίσει στο χωριό; Η Γιάσνα θα γλιτώσει από τα χέρια των κακών; Τι θα βρει ο Τσάνε όταν επιστρέψει στο χωριό; Πώς θα τιμωρηθεί ο Μπάγιο και η συμμορία του; Ποια υποδοχή επιφυλάσσει στον Τσάνε ο παππούς του;

Η κωμωδία αυτή είναι μια ταινία που από την αρχή μέχρι το τέλος της ξέρει κανείς ποιος είναι ο σκηνοθέτης της. Ο Κουστουρίτσα καταπιάνεται με ένα μάλλον αδιάφορο θέμα, όμως με το ιδιαίτερο χιούμορ του καταφέρνει να το αναδείξει και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Το χιούμορ του είναι το κλασικό χιούμορ των ταινιών του Κουστουρίτσα, που δεν έχει ανάγκη κάποιον αστείο διάλογο για να κάνει το θεατή να γελάσει, αλλά γι' αυτό αρκεί μόνο μια εικόνα, που υπό άλλες περιπτώσεις μπορεί να μην προκαλούσε καν γέλιο (π.χ. ο μαφιόζος που κρατάει αγκαλιά μία κότα). Σ' αυτό συμβάλλει και ο τρόπος που βάζει τους ηθοποιούς να παίζουν, κάπως άτσαλα ή με κινήσεις απρόσμενες που προκαλούν γέλιο, καθώς και η φοβερή ερμηνεία του Μίκι Μανόιλοβιτς που υποδύεται έναν απολαυστικά ξεκαρδιστικό μαφιόζο.
Αν και σχετικά πρόσφατη ταινία, είναι από τις λιγότερο γνωστές του Κουστουρίτσα. Ίσως να μη φτάνει στο επίπεδο του αριστουργήματος που έφταναν άλλες του ταινίες, όμως αξίζει την προσοχή του θεατή. Προτάθηκε για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2007, ενώ στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 15 Οκτωβρίου 2007 και προβλήθηκε ελάχιστα.

Zavet (2007)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Emir Kusturica
Πρωταγωνιστούν: Uroš Milovanović, Marija Petronijević, Aleksandar Berček, Miki Manojlović, LJiljana Blagojević, Ivan Maksimović, Kosanka Đekić, Stribor Kusturica, Vladan Milojević
Διάρκεια: 127'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία στο imdb κατά τη στιγμή της ανάρτησης: 6,8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: