7 Ιαν 2012

Παραχαράκτες

Βερολίνο 1936. Ο Σόλι Σόροβιτς, γνωστός Εβραίος παραχαράκτης νομισμάτων και διαβατηρίων, συλλαμβάνεται από την αστυνομία.
Στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν 1939. Ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει και συναντούμε τον Σόροβιτς, όντας Εβραίος, να βρίσκεται κρατούμενος στο στρατόπεδο μαζί με άλλους Εβραίους. Όντας ταλαντούχος στη ζωγραφική, καταφέρνει να αποσπάσει την προσοχή των φυλάκων του και να έχει ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους, αναλαμβάνοντας να κάνει πορτραίτα των Ναζί.
Το 1944 μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζακσενχάουζεν. Εκεί διοικητής είναι ο άνθρωπος που τον είχε συλλάβει στο Βερολίνο, ο Sturmbannführer Χέρτζογκ. Ο Χέρτζογκ, αφού τον αναγνωρίζει, του αναθέτει ένα μεγάλο πλάνο. Μαζί με άλλους Εβραίους κρατούμενους, που είχαν σχέση με οικονομικές και τυπογραφικές δραστηριότητες στο παρελθόν, του αναθέτει να στήσουν μια μηχανή παραγωγής πλαστών χαρτονομισμάτων της Βρετανίας και των ΗΠΑ, με σκοπό να αποδυναμώσουν την οικονομία των χωρών αυτών, καθώς έβλεπε ότι ο πόλεμος δεν είχε αίσια έκβαση για τους Ναζί.
Ο Σόροβιτς αναλαμβάνει τη δουλειά, θέλοντας να σώσει το τομάρι του, να κερδίσει την όποια εμπιστοσύνη των αξιωματικών, αλλά ταυτόχρονα προσπαθώντας μέσω αυτού να κερδίσει για λογαριασμό όσων περισσότερων συγκρατουμένων του καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Πραγματικά, το στρατόπεδο συγκέντρωσης ήταν χωρισμένο στα δύο, χωρίς να ξέρουν οι ευνοούμενοι κρατούμενοι τι συνθήκες επικρατούν στην άλλη πλευρά και το αντίθετο.
Έχοντας ανθρώπους κάθε λογής ιδεολογίας δίπλα του, ο Σόροβιτς αρχίζει τη δουλειά. Και η δουλειά έπρεπε να γίνει κρυφά, χωρίς να μάθει κανείς εκτός του στρατοπέδου τίποτα, ούτε καν οι κρατούμενοι της άλλης πλευράς.
Οι αντιδράσεις, όμως, των συγκρατουμένων του Σόροβιτς ήταν διφορούμενες κι ο Σόροβιτς έπρεπε να αμβλύνει τις όποιες αντιθέσεις, ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Υπήρχαν άνθρωποι που ήταν έντιμοι στο παρελθόν και αναγκαστικά συνεργάζονται με το Σόροβιτς, που ήταν εγκληματίας. Υπήρχαν άνθρωποι που απλά τους ένοιαζε να γίνει η δουλειά, ώστε να σώσουν το τομάρι τους, χωρίς να τους νοιάζει αν είναι τίμιο αυτό που κάνουν ή ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Υπήρχαν, όμως, και άνθρωποι, όπως ο Μπούργκερ, που ήταν αντι-Ναζί και δεν ήθελε να συμμετάσχει σε όλη αυτή την επιχείρηση και προσπαθούσε να την σαμποτάρει, γιατί δεν ήθελε να βοηθήσει αυτούς που σκότωσαν τη σύζυγό του και σκοτώνουν αθώους ανθρώπους.
Τελικά, η δουλειά θα γίνει κανονικά; Θα μείνουν οι Ναζί ικανοποιημένοι με τη δουλειά των κρατουμένων ή θα τους τιμωρήσουν με την εσχάτη των ποινών; Ποιος θα είναι ο ρόλος του Χέρτζογκ στην όλη υπόθεση; Θα είναι ευνοϊκός, όπως θέλει να δείχνει, προς τους κρατουμένους ή μάλλον θα σκεφτεί τον εαυτό του, βλέποντας πως ο πόλεμος έχει αρνητική εξέλιξη για τους Ναζί;

Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, πάνω στις μαρτυρίες του κρατούμενου Άντολφ Μπούργκερ, ο οποίος βρίσκεται εν ζωή τη στιγμή της συγγραφής αυτής της ανάρτησης. Περιγράφει την Επιχείρηση Bernhard, τη μεγαλύτερη επιχείρηση πλαστογραφίας στην ιστορία.
Η ταινία απέσπασε για λογαριασμό της Αυστρίας το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας του 2008, βραβεία σε Γάνδη και Φλαιάνο (Πεσκάρα), ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο το 2007, ενώ ο Καρλ Μάρκοβιτς απέσπασε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Βαγιαδολίδ.
Στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 10 Απριλίου 2008.

Die Fälscher (2007)
Σκηνοθεσία: Stefan Ruzowitzky
Σενάριο: Stefan Ruzowitzky, Adolf Burger (βιβλίο, μαρτυρίες)
Πρωταγωνιστούν: Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow, Martin Brambach, August Zirner, Veit Stübner, Sebastian Urzendowsky, Andras Schmidt, Lenn Kudrjawizki
Διάρκεια: 98'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία στο imdb κατά τη στιγμή της ανάρτησης: 7,6/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: