29 Δεκ 2011

Υπηρέτριες

Βρισκόμαστε στα 1963 στην πόλη Τζάκσον της πολιτείας του Μισσισσιππή, στην πολιτεία με τα υψηλότερα ποσοστά φυλετικού ρατσισμού έναντι των μαύρων, στην πολιτεία όπου ο κανόνας είναι οι πλούσιες οικογένειες λευκών να έχουν μαύρες υπηρέτριες στις επαύλεις τους και να τις εκμεταλλεύονται μη παρέχοντάς τους ούτε καν τα βασικά προς το ζην.
Η Γιουτζίνια Φίλαν, ή αλλιώς Σκίτερ, είναι πια εύπορη νεαρή λευκή κοπέλα, που μόλις έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Μισσισσιππή και έχει όνειρα για να κάνει καριέρα ως δημοσιογράφος ή συγγραφέας. Πιάνει δουλειά σε μια τοπική εφημερίδα, αναλαμβάνοντας να απαντά γράμματα για μια στήλη περί της οικιακής καθαριότητας. Μη γνωρίζοντας, όμως, και πολλά πράγματα για τα θέματα αυτά, αποφασίζει να κάνει μια επαναστατική τομή. Για να μπορεί να δίνει σωστές συμβουλές περί καθαριότητας πρέπει να συμβουλευτεί τους ειδικούς, ή καλύτερα, τις ειδικές, δηλαδή τις μαύρες υπηρέτριες, σε μια εποχή και μια περιοχή που οι οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ λευκών και μαύρων πέραν από τη σχέση αφεντικού-υπηρέτη ήταν απαγορευμένη.
Εκεί πλέον, η Σκίτερ πρέπει να αντιμετωπίσει τον κύκλο της, τις φίλες της. Οι φίλες της είναι μια ομάδα πλούσιων νέων γυναικών, που έχουν κάνει παιδιά, δεν έχουν σπουδάσει και έχουν δημιουργήσει το "Σύλλογο Λευκών Γυναικών". Όλες τους στο σπίτι έχουν μαύρες υπηρέτριες. Η Σκίτερ ζητάει από την Έιμπιλιν, υπηρέτρια της Ελίζαμπεθ, να την βοηθήσει με τις συμβουλές αυτές.
Η Έιμπιλιν έχει πρόσφατα χάσει το γιο της και εργάζεται υπομονετικά στης Ελίζαμπεθ παρά τις αντίξοες συνθήκες. Αγαπάει πολύ τη μικρή κόρη της Ελίζαμπεθ, τη Μέι Μόμπλι, για την οποία η ίδια η μητέρα της μάλλον αδιαφορεί.
Η καλύτερη φίλη της Έιμπλιν είναι η Μίνι, μια επίσης μαύρη υπηρέτρια, αθυρόστομη και φασαρτζού ώρες ώρες, η οποία ζει με τα τέσσερα παιδιά της και τον τυραννικό σύζυγό της. Δουλεύει στης Χίλυ, μιας φαντασμένης νεαρής πλούσιας λευκής, η οποία είναι πρόεδρος του Συλλόγου των Γυναικών, ρατσίστρια, και η οποία επιβάλλει σε όλες τις φίλες της ένα νέο πλάνο υγιεινής, υποχρεώνοντάς τους να φτιάχνουν εξωτερικές τουαλέτες, ώστε να τις χρησιμοποιούν οι υπηρέτριες και να μένουν καθαρές οι εσωτερικές τουαλέτες από τα μικρόβια που πιστεύει ότι αυτές φέρνουν.
Η Σκίτερ έχοντας αρχίσει να νιώθει απέχθεια για τους τρόπους των φιλενάδων της και αντιλαμβανόμενη ότι η αγαπημένη της υπηρέτρια, η οποία την μεγάλωσε, δεν έφυγε από το σπίτι τους οικειοθελώς, αλλά απολύθηκε, αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο βασισμένο σε ιστορίες που θα της διηγούνταν οι υπηρέτριες, σχετικά με το πώς αυτές δουλεύουν και τις συνθήκες που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν, ελπίζοντας ότι ο κόσμος θα ευαισθητοποιηθεί. Έχοντας αποβάλλει όλα τα ταμπού από πάνω της, είναι έτοιμη να ακούσει τα πάντα, ενώ έχει επικοινωνία και με εκδοτικό οίκο στη Νέα Υόρκη, ώστε να δημοσιεύσει το βιβλίο.
Αρχικά, η Έιμπιλιν είναι διστακτική, όμως μια σειρά από γεγονότα την πείθουν ότι πρέπει να μιλήσει. Οργανώνει κρυφές συναντήσεις με τη Σκίτερ στο σπίτι της και αρχίζει να της διηγείται ιστορίες. Ταυτόχρονα η Μίνι απολύεται, καθώς χρησιμοποίησε την εσωτερική τουαλέτα, και συκοφαντείται από τη Χίλυ, ώστε να μην μπορεί να βρει πουθενά δουλειά. Τελικά βρίσκει δουλειά στης Σέλια, την οποία αντιπαθούν όλες οι καθώς πρέπει κυρίες του Συλλόγου και την θεωρούν παράσιτο.
Μια σειρά από γεγονότα, και ιδίως η σύλληψη μίας εξ αυτών μπροστά στα μάτια τους, κάνει τις υπόλοιπες επίσης διστακτικές μαύρες υπηρέτριες να μιλήσουν στη Σκίτερ.
Τελικά θα καταφέρει η Σκίτερ να εκδώσει το βιβλίο και τι αποδοχή θα έχει αυτό; Ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της λευκής κοινότητας του Τζάκσον και τι αντίκτυπο θα έχει στην κοινωνία και στην ίδια τη Σκίτερ; Θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των υπηρετριών ή θα συνεχίσει η εξωφρενική Χίλυ να επηρεάζει τις συν αυτή; Θα νιώσει δικαιωμένη η κοινότητα των μαύρων στο Τζάκσον; Ποιος θα είναι ο ρόλος της Σέλια στην πλοκή της όλης ιστορίας;

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα "The Help" της Κάθρυν Στόκετ και έχει κερδίσει αρκετά βραβεία εντός των ΗΠΑ, ιδιαίτερα της Αφροαμερικανικής Ένωσης Κριτικών και της Ένωσης των Γυναικείων Δικαιωμάτων, ενώ έχει κερδίσει υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες. Στη χώρα μας προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 24 Νοεμβρίου 2011.

The Help (2011)
Σκηνοθεσία: Tate Taylor
Σενάριο: Tate Taylor, Kathryn Stockett (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Emma Stone, Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer, Jessica Chastain, Ahna O'Reilly, Allison Janney
Διάρκεια: 146'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας



Βαθμολογία στο imdb κατά τη στιγμή της ανάρτησης: 8,0/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Βακούρα" στη Θεσσαλονίκη στις 28 Δεκεμβρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: