19 Δεκ 2011

Το παιδί με το ποδήλατο

Ο 12χρονος Συρίλ, ατίθασος και ενίοτε οξύθυμος, έχει εγκαταλειφθεί από τον πατέρα του σε ένα ίδρυμα. Έχει βάλει ως στόχο να βρει τον πατέρα του, για να ζήσει μαζί του και για να είναι μαζί με το ποδήλατό του, το οποίο είχε κρατήσει ο πατέρας του.
Έχοντας δραπετεύσει από το ίδρυμα, φτάνει στο συγκρότημα όπου έμενε ο πατέρας του, χωρίς όμως να βρει ούτε τον ίδιο ούτε το ποδήλατο. Εκεί, συναντά τη Σαμάνθα, μια 40χρονη κομμώτρια, η οποία συγκινείται από την ιστορία του. Βρίσκει και αγοράζει το ποδήλατο, το οποίο ο πατέρας του Συρίλ είχε πουλήσει, και επισκέπτεται τον Συρίλ στο ίδρυμα για να του το δώσει.
Παίρνοντας την επιμέλεια του Συρίλ τα σαββατοκύριακα, η Σαμάνθα του δείχνει μεγάλη αγάπη και στοργή, την οποία ο Συρίλ αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει. Αναζητώντας τον πατέρα του και γνωρίζοντας εν τέλει την απόρριψη εκ μέρους του, ο Συρίλ γίνεται ακόμη περισσότερο εσωστρεφής. Αρχίζει και συναναστρέφεται με κακοποιά στοιχεία της γειτονιάς, ώσπου ένα γεγονός θα τον κάνει να καταλάβει την πραγματική, σχεδόν μητρική, αγάπη, που νιώθει η Σαμάνθα για εκείνον, μια αγάπη που ποτέ δεν είχε νιώσει από κανέναν.

Είναι η πιο πρόσφατη ταινία των σημαντικών Βέλγων σκηνοθετών Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν, η οποία απέσπασε ειδικό βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, καθώς και τον Χρυσό Πήγασο στο Φεστιβάλ του Φλαϊάνο (Πεσκάρα). Κατά την προσφιλή τους συνήθεια, οι αδερφοί Νταρντέν καταπιάνονται με τη ζωή ενός ανθρώπου, που δεν ζει μια φυσιολογική ζωή, που αναγκάζεται λόγω των συγκυριών να είναι μόνος του και να αντιμετωπίζει την αγριότητα της καθημερινότητας, όπως στις αριστουργηματικές ταινίες τους "Ροζέτα" και "Η σιωπή της Λόρνα". Αυτή τη φορά κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί, εγκαταλελειμμένο από τον πατέρα του, που έχει την ανάγκη να στηριχτεί από κάπου. Τα συναισθήματα εναλλάσσονται, καθώς η ελπίδα και η προσμονή δίνουν τη θέση τους στην απογοήτευση και την οργή, ως ότου στο τέλος να έρθει η λύτρωση.

Στη χώρα μας η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο. Διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες πήρε την 1η Δεκεμβρίου 2011.

Le gamin au vélo (2011)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Πρωταγωνιστούν: Thomas Doret, Cécile de France, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Egon di Mateo, Samuel de Ryck, Olivier Gourmet
Διάρκεια: 87'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία στο imdb κατά τη στιγμή της ανάρτησης: 7,6/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" στη Θεσσαλονίκη στις 17/12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: