3 Δεκ 2011

Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Έβρος 1970. Στο στρατόπεδο Βάτη οι ετοιμασίες για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων είναι πυρετώδεις.
Ο συνταγματάρχης Μανώλης Λόγγος ζει με τη σύζυγό του, Ζωή, και την κόρη τους, σε ένα σπίτι στο χωριό στο οποίο βρίσκεται στο στρατόπεδο, και περιμένει πώς και πώς τη μετάθεσή του για την Αθήνα.
Η σύζυγός του, νέα και όμορφη, βαριέται αφόρητα τη ζωή στο χωριό και μέσα στο στρατιωτικό περιβάλλον και τις τυπικότητες της στρατιωτικής ζωής, είναι όμως αναγκασμένη να ακολουθεί το σύζυγό της σε όλες τις εκδηλώσεις, ακόμη κι αν πλήττει σ' αυτές.
Στο ίδιο στρατόπεδο, όμως, υπηρετεί ο λοχαγός Στέφανος Καραμανίδης, ο οποίος είναι βαθύτατα ερωτευμένος με τη Ζωή, αν και γνωρίζει ότι δεν δικαιούται να εκφράσει αυτά τα συναισθήματα. Συχνά παρακολουθεί κρυφά το σπίτι του συνταγματάρχη, μόνο και μόνο για να την δει από μακριά.
Όταν σε μια εκδήλωση ανακαλύπτει τη δυσαρέσκεια της Ζωής, στο ότι ο σύζυγός της αρνείται να χορέψει μαζί της, βάζει ένα στόχο: να χορέψει εκείνος μαζί της ένα τανγκό. Βρίσκει ένα στρατιώτη που υπηρετεί στο στρατόπεδο, στις διαβιβάσεις, τον Λάζαρο Λαζάρου, και του ζητάει να του μάθει να χορεύει τανγκό, ώστε να είναι έτοιμος για την εκδήλωση των Χριστουγέννων, χωρίς φυσικά να αποκαλύψει την πρόθεσή του. Ταυτόχρονα παραγγέλνει έναν δίσκο με τανγκό και τον στέλνει ανώνυμα στη Ζωή.
Ο Λάζαρος, ακούγοντας κατά λάθος ένα τηλεφώνημα μεταξύ της Ζωής και του συνταγματάρχη, καταλαβαίνει γιατί ο λοχαγός θέλει να μάθει να χορεύει, και αποσιωπώντας το περιστατικό, τον εμψυχώνει και του δίνει το μήνυμα ότι για να μάθει κανείς τανγκό χρειάζεται πάνω από όλα η θέληση.
Στη γιορτή των Χριστουγέννων σιγά σιγά αρχίζουν όλα να αποκαλύπτονται.
Τελικά, θα καταφέρει ο λοχαγός να χορέψει με τη Ζωή; Τι θα επακολουθήσει με τη μετάθεση του συνταγματάρχη; Πολλά θα αποκαλυφθούν 40 χρόνια αργότερα σε μια απρόσμενη συνάντηση του Λαζάρου με έναν άνθρωπο, που του θυμίζει πολλά...

Είναι μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη και περνάει το μήνυμα ότι με την προσωπική θέληση μπορεί κανείς να καταφέρει το ακατόρθωτο. Οι τέσσερεις πρωταγωνιστές δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες, ενώ η μουσική που ντύνει την ταινία εφαρμόζει απόλυτα στο κλίμα της εποχής που αναφέρεται η ταινία και στο στρατιωτικό περιβάλλον, το οποίο κυριαρχεί.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες την 1η Δεκεμβρίου 2011.

Το Τανγκό των Χριστουγέννων (2011)
Σκηνοθεσία: Νίκος Κουτελιδάκης
Σενάριο: Γιάννης Ξανθούλης (βιβλίο), Βαγγέλης Νάσης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Στάνκογλου, Αντίνοος Αλμπάνης, Ελένη Κοκκίδου, Βασίλης Ρίσβας
Διάρκεια: 102'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: