17 Δεκ 2011

Τυραννόσαυρος

Δύο άνθρωποι. Δύο κόσμοι τόσο αντίθετοι, μα συνάμα τόσο όμοιοι.
Είναι ο Τζόζεφ, ένας άνεργος, αλκοολικός, οξύθυμος, χήρος, συχνά βίαιος, που είναι μόνος στον κόσμο. Ζει στα όρια του υποκόσμου της αγγλικής κοινωνίας. Μόνη του συντροφιά ο σκύλος του, που κάνει το λάθος να γαυγίσει όταν ο Τζόζεφ ήταν εκνευρισμένος. Ήταν το τελευταίο του γαύγισμα. Ο μόνος του φίλος κολλητός πεθαίνει και ο μόνος άνθρωπος που του μιλάει είναι ο Σαμ, το παιδί της γειτόνισσας, της οποίας ο εραστής τον κακομεταχειρίζεται.
Είναι η Χάνα, μια θεοσεβούμενη κυρία που φαίνεται ότι ζει μια φυσιολογική ζωή και εργάζεται σε ένα κατάστημα, όπου συγκεντρώνονται ρούχα για απόρους, μια κυρία που προσεύχεται για όλους τους κατατρεγμένους και απόβλητους της κοινωνίας. Όμως, για τον εαυτό της δεν μπορεί να προσευχηθεί. Ζει με τον βίαιο, ανώμαλο και ζηλιάρη σύζυγό της, που συχνά την χτυπάει και την βιάζει για να ικανοποιεί τις ορέξεις του.
Όταν ο Τζόζεφ μπαίνει στο κατάστημα, όπου δουλεύει η Χάνα, αρχίζει μεταξύ τους μια ιδιότυπη σχέση, μια σχέση φιλίας και αλληλοκατανόησης. Παρά τις πρώτες διαφωνίες και το διαφαινόμενο χάσμα μεταξύ των κόσμων των δύο πρωταγωνιστών, κατορθώνει ο ένας να μπει στον κόσμο του άλλου. Τελικά ο Τζόζεφ δεν είναι ο βιαιότερος άνθρωπος στην κοινωνία που περιγράφει η ταινία, όπως μας προδιαθέτει η αρχή, αλλά μια μάλλον αθώα ψυχή σε σύγκριση με τον περίγυρό του. Η Χάνα, απ' την άλλη, μετά από όλα όσα έχει υποφέρει, κατανοεί ότι δεν πρέπει να είναι συνέχεια το θύμα κι ότι ήρθε η στιγμή να πάψει να γυρνάει και το άλλο μάγουλο.

Είναι η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του γνωστού βρετανού ηθοποιού Πάντι Κόνσινταϊν, η οποία εντυπωσίασε το κοινό στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι συγκλονιστικές από την πρώτη κιόλας σκηνή και βοηθούν στο πλάσιμο του ήθους των χαρακτήρων. Ο σκηνοθέτης περιγράφει μια κοινωνία που ακροβατεί στα όρια του υποκόσμου, μέσα από δύο ανθρώπους που, χωρίς να το επιδιώκουν, βιώνουν και τις δύο πλευρές αυτών των ορίων.
Η ταινία τιμήθηκε με βραβεία του Ανεξάρτητου Βρετανικού Κινηματογράφου, στο Σικάγο, στο Φεστιβάλ Sundance, ενώ στη Θεσσαλονίκη απέσπασε το βραβείο κοινού στην κατηγορία "Ανοιχτοί Ορίζοντες". Στη χώρα μας προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 24 Νοεμβρίου 2011.

Tyrannosaur (2011)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Paddy Considine
Πρωταγωνιστούν: Peter Mullan, Olivia Colman, Eddie Marsan, Paul Popplewell, Ned Dennehy, Samuel Bottomley, Sian Breckin, Sally Carman
Διάρκεια: 91'


Δείτε το τρέηλερ της ταινίας




Βαθμολογία στο imdb κατά τη στιγμή της ανάρτησης του κειμένου: 7,7/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Φαργκάνη" στη Θεσσαλονίκη στις 16/12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: