14 Φεβ 2012

Casa de los babys

Έξι γυναίκες, εύπορες Αμερικανίδες, βρίσκονται σε ένα τουριστικό θέρετρο στο Μεξικό, όπου πρόκειται να υιοθετήσουν η καθεμιά από ένα μωρό. Η καθεμιά έχει τη δική της ιστορία, το δικό της υπόβαθρο και το δικό της λόγο που θέλει να υιοθετήσει παιδί. Διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο μαιευτήριο από όπου πρόκειται να πάρουν τα μωρά. Είναι αναγκασμένες να μείνουν για αρκετό διάστημα, προκειμένου να περάσουν όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της υιοθεσίας, γεγονός που τις κάνει να γνωριστούν και να έρθουν κοντά. Παράλληλα, ζουν ως τουρίστριες, αγοράζοντας σουβενίρ και επισκεπτόμενες διάφορα μέρη.
Είναι η Νάνσι, μια νευρωτική και δήθεν παντογνώστρια, που δεν τυγχάνει της συμπάθειας των υπολοίπων, λόγω του χαρακτήρα της. Είναι η Τζένιφερ, που θέλει το παιδί για να σώσει ουσιαστικά το γάμο της. Είναι η Σκίπερ, γυμνάστρια που έχει χάσει τρία παιδιά από επιπλοκές στον τοκετό. Είναι η Γκέιλ, πρώην αλκοολική που έχει απεξαρτηθεί. Είναι η Λέσλι, ελεύθερη εκδότρια από τη Νέα Υόρκη, που βλέπει το παιδί σαν μια συντροφιά. Είναι και η Αϊλίν, μια καλοκάγαθη Ιρλανδέζα που οραματίζεται συνέχεια πώς θα τα περνάει με την κόρη που θα υιοθετήσει.
Παράλληλα, όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του θερέτρου. Είναι οι κάτοικοι της πόλης, των οποίων οι ιστορίες συχνά συνδέονται με τις έξι γυναίκες, και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πολυτελή ζωή που ζουν οι γυναίκες αυτές. Τρία αλητάκια, παρατημένα από τους γονείς τους, που κάνουν μικροδουλειές και κλεψιές για να επιβιώσουν. Ένας νέος άνεργος, πατέρας τριών παιδιών, που ψάχνει μια τίμια δουλειά και μην μπορώντας να βρει, κάνει παράνομα τον ξεναγό σε τουρίστριες, έχοντας όνειρο να πάει κάποια στιγμή στην Αμερική να δουλέψει. Μια νεαρή καμαριέρα από το Βορρά του Μεξικού, που ζει μακριά από την 4χρονη κόρη της και δουλεύει σκληρά για να την συντηρήσει και για να συντηρήσει και τα αδέρφια της. Μια 15χρονη της μεσοαστικής τάξης του Μεξικού, που έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, με τη μητέρα της που επιμένει να γεννηθεί το παιδί και να δοθεί για υιοθεσία.
Οι ιστορίες όλων αυτών των ανθρώπων έχουν έναν κοινό παρονομαστή, τα όνειρα του καθενός που συσχετίζονται πάντα με τα παιδιά, με τα παιδιά που οι γυναίκες πρόκειται να υιοθετήσουν, τα ίδια τα παιδιά που θέλουν μια καλύτερη ζωή, τον αγώνα των γονέων για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε έναν κόσμο δύσκολο. Απ' την μια η πολυτέλεια της ζωής των Αμερικανίδων, μια πολυτέλεια, όμως, κενή χωρίς τα παιδιά, απ' την άλλη η φτώχεια και ο αγώνας για επιβίωση των ντόπιων κατοίκων και η αγωνία για το μέλλον των επόμενων γενεών. Δυο αντίθετες καταστάσεις δίπλα δίπλα.

Ο Τζον Σέιλς, ίσως ο σπουδαιότερος και πιο αιρετικός ανεξάρτητος Αμερικανός σκηνοθέτης, μας προσφέρει μία ακόμη σπουδαία ταινία με έντονο το κοινωνικό στοιχείο. Δεν διστάζει να συγκρουστεί με τις αντιλήψεις της χώρας του, όπως έχει κάνει και σε άλλες ταινίες ("Ματωμένη Αμερική", "Η πόλη της Ελπίδας"), δεν διστάζει να προβάλει την υποκρισία του πλούτου και το σκληρό αγώνα της εργατικής τάξης για ένα καλύτερο μέλλον. Ίσως για τους λόγους αυτούς δεν έχει την ανταπόκριση που όφειλε να είχε εντός των ορίων των ΗΠΑ.
Η ταινία κατά βάση ασχολείται με το θέμα της υιοθεσίας, όμως μέσω αυτού εξετάζει τους λόγους που οδηγούν στην υιοθεσία και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Δεν δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση ως προς το ηθικό του ζητήματος της υιοθεσίας, αλλά αφήνει το θεατή να θέσει τα ανάλογα ερωτήματα στον εαυτό του και να ψάξει να βρει την απάντηση σ' αυτά μέσα από τις εικόνες και τις εμπειρίες που προβάλλονται.
Στη χώρα μας η ταινία έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 23 Απριλίου 2004, ενώ προβλήθηκε και στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2007 στα πλαίσια του αφιερώματος στον Τζον Σέιλς.

Casa de los babys (2003)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: John Sayles
Πρωταγωνιστούν: Marcia Gay Harden, Maggie Gyllenhaal, Daryl Hannah, Mary Steenburgen, Lili Taylor, Susan Lynch, Rita Moreno, Vanessa Martínez, Bruno Bichir Nájera, Héctor Mújica, Martha Higareda, Ignacio de Anda, José Reyes Jr., Emanuel González
Διάρκεια: 95'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Θεσσαλονίκης στον κινηματογράφο Φαργκάνη στις 13 Φεβρουαρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: