27 Φεβ 2012

Όσκαρ 2012


 Τρεις από τις ταινίες που σας προτείναμε από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα, απέσπασαν χθες βραβεία Όσκαρ. Αναμφίβολα μεγάλος νικητής της χθεσινής βραδιάς ο Μισέλ Χαζαναβίτσιους με την ταινία "The Artist", που απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α' ανδρικού ρόλου για τον Ζαν Ντυζαρντέν, μουσικής και ενδυμασίας.
Από τις υπόλοιπες ταινίες που σας έχουμε προτείνει, βραβείο β' γυναικείου ρόλου απέσπασε η Οκτάβια Σπένσερ στην ταινία "Υπηρέτριες", ενώ την έκπληξη έκανε η ταινία "Μεσάνυχτα στο Παρίσι", για την οποία ο Γούντι Άλεν απέσπασε το βραβείο σεναρίου.
Κατά τ' άλλα, υπερίσχυσε για μία ακόμη χρονιά ο αμερικανοκεντρισμός της επιτροπής, κάτι που είχε διαφανεί ήδη από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, καθώς αποκλείστηκαν υποψηφιότητες όπως της Τίλντα Σουίντον για το "Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν" ή του Πίτερ Μιούλαν για τον "Τυραννόσαυρο" (μιλώντας μόνο για αγγλόφωνες ταινίες, που δεν εμπίπτουν στην αστεία ονομασία "Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας"). Αποδεικνύεται ότι τα Όσκαρ είναι μια καθαρά αμερικανική διοργάνωση και βραβεύει ό,τι είναι αποδεκτό στην Αμερική, και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Με λίγα λόγια, μεγαλύτερη αξία έχουν τα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου. Αυτά είναι πραγματικά παγκόσμια Φεστιβάλ, όπου οι ταινίες προβάλλονται ισότιμα μεταξύ τους χωρίς το Χόλιγουντ να δίνει τη δική του γραμμή.
Για την ιστορία, στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, που ολοκληρώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου, τη Χρυσή Άρκτο απέσπασε η ταινία "Ο Καίσαρ πρέπει να πεθάνει" των αδερφών Ταβιάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: