31 Ιουλ 2021

Μόνο αυτοί είδαν το δολοφόνο

 

Σε ένα ορεινό δρόμο κάπου στη Γαλλία, μέσα στα χιόνια, εντοπίζεται ένα αυτοκίνητο παρατημένο στην άκρη. Η οδηγός άφαντη. Κανείς δεν ξέρει τι έχει απογίνει. Ο σύζυγός της αδιαφορεί, οι κάτοικοι των γύρω αγροικιών ούτε που την γνωρίζουν.

Ποιοι όμως είναι αυτοί οι κάτοικοι και τι σχέση μπορεί να έχουν με το συμβάν; Η Αλίς ζει με το σύζυγό της, Μισέλ, και τον πατέρα της, σε μια αγροικία όπου εκτρέφουν ζώα. Ταυτόχρονα, εργάζεται στη γύρω περιοχή ως κοινωνική λειτουργός και έχει κρυφό δεσμό με τον Ζοζέφ, έναν περιθωριακό κτηνοτρόφο, ενώ ο Μισέλ μάλλον την έχει παραμελημένη.

Η Εβελίν, η γυναίκα της οποίας τα ίχνη αγνοούνται, παραμελημένη κι αυτή από το σύζυγό της, βρίσκει την αγάπη στη Μαριόν, μια νεαρή σερβιτόρο σε ένα καφέ σε ένα γειτονικό παραλιακό θέρετρο.

Πώς αυτά τα δύο φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους παρακλάδια της ιστορίας θα καταλήξουν να μπλεχτούν μεταξύ τους; Ποιο ρόλο θα παίξει στην πλοκή μια διαδικτυακή απάτη από την Αφρική; Κι αν όλα αυτά φαίνονται κάπως μπερδεμένα, το φινάλε θα έρθει να τα μπλέξει ακόμη περισσότερο και θα αφήσει πολλά ερωτηματικά στο θεατή. Μήπως τελικά δεν υπάρχει καμία σύμπτωση και όλα είναι προμελετημένα; Μήπως ο πραγματικός θύτης δεν είναι αυτός που φαίνεται;

Ο σκηνοθέτης σχεδιάζει την πλοκή της ταινίας πάνω σε διαφορετικά κεφάλαια που αφορούν κάποιους από τους πρωταγωνιστές. Ξεκινάει από τη μέση και προς το τέλος των γεγονότων και πηγαίνει συνεχώς προς τα πίσω, απαντώντας σε ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εξιστόρησης και αποδίδοντας στον κάθε πρωταγωνιστή τα κίνητρα για τη δικαιολόγηση των ενεργειών του. Η δομή της ταινίας θυμίζει τη "Νύχτα των Ηλιοτροπίων" του Χόρχε Σάντσεθ Καμπεθούδο και το "Ανθρώπινο Κεφάλαιο" του Παόλο Βιρτζί, τις οποίες θα βρείτε στο παρόν ιστολόγιο. Εδώ το φυσικό μέσον είναι ένα χιονισμένο βουνό, όμως η λύση αλλά και το έναυσμα θα δοθούν από πολύ πολύ μακριά, και το μέσον του πρωθύστερου που διαπνέει την πλοκή συμβάλλει στη διαρκή αναθεώρηση των γεγονότων από πλευράς και του θεατή, αλλά και των πρωταγωνιστών.

Η ταινία απέσπασε βραβεία σε Μόναχο και Τόκιο. Στη χώρα μας άρχισε να προβάλλεται στους κινηματογράφους στις 10 Ιουνίου 2021.

Seules les bêtes (2019)
Σκηνοθεσία: Dominik Moll
Σενάριο: Gilles Marchant, Dominik Moll, πάνω σε μυθιστόρημα του Colin Niel
Πρωταγωνιστούν: Laure Calamy, Valeria Bruni Tedeschi, Denis Ménochet, Damien Bonnard, Nadia Tereszkiewicz, Guy Roger N´Drin
Διάρκεια: 116'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

 

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο "Φλοίσβος" στην Αλεξανδρούπολη στις 29 Ιουλίου 2021 


Δεν υπάρχουν σχόλια: