14 Ιουλ 2021

Άσπρο πάτο


 Ο Μάρτιν είναι ένας καθηγητής ιστορίας που διάγει μια μάλλον ανιαρή ζωή. Αποστασιοποιημένος από τη σύζυγο και τα παιδιά του, αδιάφορος και μπερδεμένος κατά τις παραδόσεις των μαθημάτων, δείχνει σαν να έχει χάσει το νόημα της ζωής.

 Ώσπου μαζί με άλλους τρεις φίλους και συναδέλφους του αποφασίζουν να κάνουν ένα πείραμα, βασισμένο στη θεωρία ενός Σουηδού φιλοσόφου ότι ο άνθρωπος στο αίμα του παρουσιάζει μια μικρή έλλειψη αλκοόλ. Η λύση είναι να αρχίσουν να πίνουν λίγο, ώστε να ισοφαρίσουν αυτήν την έλλειψη. Όταν το πείραμα αρχίζει να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις ζωές τους, αποφασίζουν σιγά σιγά να αυξήσουν τη δόση.

 Όμως, κάποια στιγμή η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο. Η αύξηση της δόσης θα φέρει κι άλλη αύξηση δόσης και οι συνέπειες για την τετράδα θα είναι τραγικές. Μπορεί άραγε να αντιστραφεί το κλίμα; Θα μπορέσει να επικρατήσει η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα;

            Ο σπουδαίος Δανός δημιουργός Τόμας Βίντερμπεργκ μας παραδίδει μία ταινία που περιστρέφεται γύρω από το αλκοόλ και το μέτρο. Μέσα από τις ζωές των πρωταγωνιστών, μας λέει το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο άνθρωπος πρέπει να ακολουθεί το μέτρο και να γνωρίζει μέχρι πού είναι οι αντοχές του. Η υπερβολή είναι κακός σύμβουλος και οδηγεί πάντα σε λάθος μονοπάτια. Ούτε όμως και η αποχή και η παραίτηση είναι καλοί σύμβουλοι, γιατί στερούν από τον άνθρωπο να γνωρίσει τις πραγματικές του δυνατότητες. Ως μέσο αυτής της θεωρίας ο σκηνοθέτης εύστοχα χρησιμοποιεί το αλκοόλ, από τη μια για να ξεπεράσει τυχόν στερεότυπα που κουβαλάει η ίδια του η κατανάλωση κι από την άλλη για να καταδείξει ότι η υπερβολή οδηγεί πάντα σε λάθος μονοπάτια και ότι πλέον επαφίεται στον ίδιο τον άνθρωπο η επιστροφή του στην κανονικότητα.

            Η ταινία έχει σαρώσει τα βραβεία σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, ενώ απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και ήταν υποψήφια και για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Στη χώρα μας προβάλλεται στους κινηματογράφους από την 1η Ιουλίου 2021.

 

Druk (2020)

Σκηνοθεσία: Thomas Vinterberg
Σενάριο: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie, Helene Reingaard Neumann, Susse Wold, Magnus Sjørup
Διάρκεια: 117’

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


 

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο «Ηλύσια» στην Αλεξανδρούπολη στις 11 Ιουλίου 2021


Δεν υπάρχουν σχόλια: