22 Δεκ 2018

Ποιος θα σου τραγουδήσει;

Η Λίλα Κάσεν είναι μια διάσημη τραγουδίστρια-σύμβολο της δεκαετίας του '90, η οποία όμως εδώ και μια δεκαετία απέχει από τόσο από τη δισκογραφία όσο και από τις ζωντανές εμφανίσεις. Λίγο καιρό πριν αρχίσει μία περιοδεία επανεμφάνισης στη σκηνή, την οποία κανόνισε η επί χρόνια μάνατζέρ της, Μπλάνκα, θα βρεθεί λιπόθυμη στην παραλία και θα πάθει αμνησία. Η περιοδεία της πλέον βρίσκεται σε κίνδυνο και μαζί της και η καριέρα της.
Η Βιολέτα είναι μια μεσήλικας, η οποία ζει με την ατίθαση και ωφελιμίστρια κόρη της, Μάρτα. Η ίδια δουλεύει σε ένα μπαρ με καραόκε και είναι μεγάλη θαυμάστρια της Λίλα. Το μόνο που την κάνει να ξεφεύγει από τη θλιβερή της καθημερινότητα είναι να ντύνεται σαν τη Λίλα και να ερμηνεύει τα τραγούδια της. Αντίθετα, η Μάρτα αράζει στην τηλεόραση, βγαίνει πού και πού με κόσμο που δεν συμπαθεί, δεν δουλεύει και έχει συνεχώς απαιτήσεις από τη μητέρα της.
Όταν η Λίλα θα δει στο ίντερνετ ένα βίντεο, στο οποίο η Βιολέτα τραγουδάει ένα τραγούδι της, θα θελήσει να γνωρίσει αυτήν τη γυναίκα, ενώ η πανούργα μάνατζερ Μπλάνκα θα την προσεγγίσει με σκοπό να βοηθήσει η Βιολέτα τη Λίλα να επανέλθει στη σκηνή.

Η σκηνοθετική ματιά του Κάρλος Βερμούτ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αποδεκτή από όλους. Στην ταινία αυτή, μέσα από μια μινιμαλιστική σκηνοθεσία που επιτείνει την ένταση, χωρίς όμως να καταφεύγει σε σκηνοθετικές ακρότητες, καταπιάνεται με τη γυναικεία ψυχοσύνθεση. Έχουμε δύο ζεύγη γυναικών, το καθένα αποτελείται από μία πρωταγωνίστρια και από έναν δεύτερο ρόλο. Στη θέση των πρωταγωνιστριών είναι δύο γυναίκες που για διαφορετικό ρόλο η καθεμία ζουν μία ζωή που δεν τους ταιριάζει, βιώνουν μία καταπίεση τόσο ηθική όσο και ψυχολογική, από την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν. Ο λόγος; Οι γυναίκες που βρίσκονται σε δεύτερο ρόλο, οι οποίες βρίσκονται στη θέση που να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη ζωή των πρωταγωνιστριών. Η διάσημη, αλλά εξαφανισμένη τραγουδίστρια έχει ανάγκη την μάνατζέρ της ή τουλάχιστον για αυτό την έχει πείσει εκείνη. Η άσημη βιοπαλαίστρια έχει ανάγκη την κόρη της, γιατί απλά είναι κόρη της. Και οι δυο πρωταγωνίστριες γίνονται έρμαια στα χέρια τους για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Όταν θα έρθουν σε επαφή και θα γνωριστούν θα είναι η ευκαιρία τους να αποτινάξουν από πάνω τους αυτήν την καταπίεση.
Η ταινία άρχισε πριν τρεις μήνες το ταξίδι της. Ήδη απέσπασε βραβείο στο Σαν Σεμπαστιάν, ενώ έχει πολλές υποψηφιότητες για τα επερχόμενα βραβεία Goya και Gaudí. Στη χώρα μας προβλήθηκε αρχικά στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ διανομή πήρε στις 20 Δεκεμβρίου 2018.

¿Quién te cantará? (2018)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Carlos Vermut
Πρωταγωνιστούν: Najwa Nimri, Eva Llorach, Carme Elías, Natalia de Molina
Διάρκεια: 125'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στη Θεσσαλονίκη στις 21 Δεκεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: