16 Δεκ 2018

Κλέφτες καταστημάτων

Είναι μία οικογένεια φαινομενικά κανονική. Μία γιαγιά, ένας πατέρας, μία μητέρα και δύο παιδιά. Όμως αυτή η οικογένεια έχει ελάχιστους πόρους από τις δουλειές και προσπαθούν με κάθε μη νόμιμο τρόπο να βγάλουν τα προς το ζην. Ο πατέρας έχει μάθει στο μικρό γιο να κάνει μικροκλοπές από παντοπωλεία και έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την εκπαίδευσή του μέσα στο σπίτι.
Ένα βράδυ καθώς γυρίζουν μετά από μια μικροκλοπή θα εντοπίσουν ένα μικρό κοριτσάκι παρατημένο να παίζει μόνο του. Αν και διστάζουν αρχικά, θα το πάρουν μαζί τους για να ζήσει με την οικογένειά τους.
Σύντομα, όμως, ένα απρόσμενο γεγονός θα φέρει στη φόρα μικρά κρυμμένα μυστικά που θα αποκαλύψουν τόσο στους πρωταγωνιστές όσο και στους θεατές ότι αυτή η οικογένεια δεν είναι τόσο κανονική όσο πιστεύουν.

Ο Χιροκάζου Κορεέντα επιστρέφει στη γνωστή του θεματική με ένα ακόμα οικογενειακό δράμα, όπως πολύ καλά ξέρει να χειρίζεται. Αυτή τη φορά μπαίνει στο σπίτι μιας αμφιλεγόμενης οικογένειας, μιας οικογένειας που χτίστηκε σε σαθρά θεμέλια, αλλά επιδείκνυε μια αξιοπρόσεχτη συνοχή. Η συνοχή της, παρ' όλα αυτά, ήταν γραφτό ότι κάποια στιγμή θα δοκιμαζόταν. Η είσοδος του νέου μέλους στην οικογένεια ουσιαστικά άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι του παρελθόντος, καθώς σε μια τέτοια οικογένεια μια τέτοια είσοδος είναι απόλυτα φυσιολογική. Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι, ο θεατής θα αρχίσει να βρίσκεται μέσα σε μια διαρκή και προοδευτικά εντεινόμενη απορία για το τι πραγματικά συμβαίνει και για το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και γιατί κάνουν αυτά που κάνουν. Είναι η αγάπη σε μια τέτοια οικογένεια τόσο ισχυρή ή είναι προϊόν σύμβασης; Ή μήπως η αγάπη μεταξύ αυτών των ανθρώπων που έτυχε να ζουν μαζί (από επιλογή ή όχι) είναι πιο ισχυρή από την αγάπη σε μια κατά συνθήκη και κατ' όνομα μόνο κανονικής οικογένειας;
Η ταινία διακρίθηκε σε αρκετά φεστιβάλ ανά τον κόσμο με αποκορύφωμα τη βράβευση με το Χρυσό Φοίνικα των Καννών τον περασμένο Μάιο. Στη χώρα μας προβλήθηκε ως ταινία έναρξης του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ διανομή στις αίθουσες πήρε στις 6 Δεκεμβρίου 2018.

Manbiki kazoku (万引き家族 - 2018)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Hirokazu Kore-eda
Πρωταγωνιστούν: Lily Franky, Sakura Andô, Mayu Matsuoka, Sôsuke Ikematsu, Kairi Jō, Miyu Sasaki
Διάρκεια: 121'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: