17 Δεκ 2018

Ανάσα ελευθερίας

Η Λάρα είναι μια νεαρή μόνη μητέρα, άνεργη και καταχρεωμένη. Ζει μαζί με το μικρό της γιο, Έλνταρ, μακριά από συγγενείς και φίλους, σε ένα μικρό διαμέρισμα υπο ενοικίαση. Η ζωή της θα αλλάξει όταν θα λάβει μια επιστολή στην οποία της ζητούν να πάει για εκπαίδευση για να εργαστεί στο τελωνείο του αεροδρομίου.
Την πρώτη μέρα στη δουλειά θα εντοπίσει μια γυναίκα από τη Γουϊνέα Μπισάου, την Άντζα, με πλαστό διαβατήριο. Λίγο καιρό αργότερα και ενώ η Άντζα ζει πλέον σε προσωρινό οίκο υποδοχής προσφύγων, στη Λάρα γίνεται έξωση και αδυνατεί να βρει μέρος για να μείνει. Κατά έναν τρόπο απρόσμενο η μία γυναίκα θα βρεθεί στο δρόμο της άλλης και πλέον ο στόχος τους είναι κοινός, να βάλουν τη ζωή τους σε τάξη και η μία να βοηθήσει την άλλη, όσο κι αν αυτό φαντάζει ουτοπικό.

Η ταινία περιγράφει την απρόσμενη συνάντηση δύο γυναικών που δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Από τη μία έχουμε την ντόπια Ισλανδή μητέρα που αγωνίζεται για να μεγαλώσει το παιδί της μέσα σε ένα δύσκολο κοινωνικό περιβάλλον, ενώ από την άλλη έχουμε μια νεαρή πρόσφυγα από την Αφρική που θέλει να ξεφύγει τον κίνδυνο που διατρέχει στη χώρα της και να ενωθεί με την οικογένειά της στον Καναδά, που όμως έχει αναγκαστεί να καταφύγει στην παρανομία για να το επιτύχει. Από τη μια στιγμή στην άλλη ο διώκτης θα γίνει το θύμα και οι δυο αυτές γυναίκες θα αντιληφθούν ότι μαζί μπορούν να πετύχουν όσα θέλουν, γιατί η ανθρωπιά είναι πέρα από νόμους.
Η ταινία έχει διακριθεί σε αρκετά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, με επιστέγασμα το βραβείο σκηνοθεσίας δραματικής ταινίας στο φεστιβάλ του Sundance. Στη χώρα μας διακρίθηκε με βραβείο κοινού στο φεστιβάλ των Αθηνών και διανομή στις αίθουσες πήρε στις 22 Νοεμβρίου 2018.

Andið eðlilega (2018)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ísold Uggadóttir
Πρωταγωνιστούν: Kristín Þóra Haraldsdóttir, Babetida Sadjo, Patrik Nökkvi Pétursson, Þorsteinn Bachmann, Gunnar Jónsson, Sveinn Geirsson
Διάρκεια: 95'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Μακεδονικόν στη Θεσσαλονίκη στις 16 Δεκεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: