5 Νοε 2018

Το Τελ Αβίβ φλέγεται

Ο Σαλάμ είναι ένας νεαρός Παλαιστίνιος, που λόγω της καλής γνώσης που έχει στα εβραϊκά βοηθάει στη συγγραφή των διαλόγων σε ένα δημοφιλές παλαιστινιακό σήριαλ με τον τίτλο "Το Τελ Αβίβ φλέγεται" στο κανάλι του θείου του. Το σήριαλ αφορά μια παλαιστίνια κατάσκοπο που εισχωρεί στον ισραηλινό στρατό και προσεγγίζει έναν υψηλόβαθμο. Λόγω όμως της φύσης του σήριαλ, που έχει τα χαρακτηριστικά μιας σαπουνόπερας περισσότερο, είναι δημοφιλές ανάμεσα και στο εβραϊκό κοινό, ενώ πόλος έλξης είναι η πρωταγωνίστρια την οποία υποδύεται μια γνωστή Γαλλίδα ηθοποιός αραβικής καταγωγής.
Όταν μία ημέρα, καθώς περνάει το σημείο ελέγχου για τη Ραμάλα όπου διαμένει, ο Σαλάμ θα δεχτεί έλεγχο από τον Ισραηλινό στρατιωτικό Ασσί, του οποίου η σύζυγος και η μητέρα είναι φανατικοί τηλεθεατές της σειράς, θα πείσει τον Ασσί ότι ο ίδιος είναι ο σεναριογράφος. Τότε ο Ασσί θα του ζητήσει ένα συγκεκριμένο τέλος στη σειρά, ώστε να ικανοποιήσει τη σύζυγό του από τη μία και να τον αφήνει να περνάει ελεύθερα από το σημείο ελέγχου.
Έτσι ο Σαλάμ θα βρεθεί σε μία θέση που για να πετύχει αυτό που θέλει, θα πρέπει να πείσει πρώτα τον θείο του ότι έχει ιδέες για τη σειρά, οδηγώντας το τέλος της σειράς εκεί που θα ήταν πρέπον, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αποκρύψει το λόγο. Από το μηδέν θα φτάσει εν μία νυκτί να γίνει σεναριογράφος και η προσωπική του ζωή θα στροβιλίζεται γύρω από αυτό, προσέχοντας κάθε του κίνηση και κάθε του λέξη, ενώ παράλληλα η παραγωγή της σειράς θα πρέπει να βρει τρόπο ώστε με την αναπάντεχη τροπή που θα έχουν τα πράγματα να μπορεί να ικανοποιεί τους χορηγούς και το κοινό στο οποίο κυρίως απευθύνεται.

Η ταινία έχει έντονο το κωμικό στοιχείο με αρκετές ανατροπές στην πλοκή. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Σαλάμ, ο οποίος θα βρεθεί άθελά του στη μέση των πάντων. Από απλός βοηθός θα γίνει σεναριογράφος χωρίς να έχει την παραμικρή εμπειρία πάνω στο θέμα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις τόσο του θείου και παραγωγού του όσο και του Ισραηλινού αξιωματικού, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να του κάνει κακό. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες περιστρέφονται γύρω από τον Σαλάμ (και δευτερευόντως γύρω από τη διάσημη ηθοποιό) και ουσιαστικά του επιβάλλουν τις κινήσεις. Ο Σαλάμ, όμως, είναι αυτός που θα πρέπει με ευστροφία να βγει αλώβητος και να πετύχει αυτό που θέλει.
Η ταινία βραβεύτηκε σε Βενετία και Χάιφα, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Tel Aviv Al HaEsh (2018)
Σκηνοθεσία: Sameh Zoabi
Σενάριο: Dan Kleinman, Sameh Zoabi
Πρωταγωνιστούν: Kais Nashif, Lubna Azabal, Yaniv Biton, Maisa Abd Elhadi, Nadim Sawahla, Salim Dau, Yousef Sweid
Διάρκεια: 97'


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανοιχτοί Ορίζοντες (Κυρίως Πρόγραμμα)
03/11/2018 - αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη 22:15
04/11/2018 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 15:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: