4 Νοε 2018

Σιμπέλ

Η Σιμπέλ είναι μια 25χρονη που ζει μαζί με τον πατέρα της, δήμαρχο ενός μικρού χωριού στη Μαύρη Θάλασσα, και τη μικρή της αδερφή. Η ίδια έχει χάσει την ομιλία της από πολύ μικρή και συνεννοείται μονάχα με τη σφυριχτή γλώσσα των προγόνων της. Αυτό όμως αποτελεί ταμπού για την τοπική κοινωνία και ο περίγυρός της την έχει θέσει στο περιθώριο, εκτός από τον πατέρα της.
Άριστη γνώστης του δάσους περνάει συχνά την ώρα της σε μια ξύλινη καλύβα, ενώ παράλληλα φροντίζει και την Ναρίν, μια ηλικιωμένη μισοτρελαμένη που ζει απομονωμένη στο δάσος περιμένοντας να γυρίσει ο παλιός της αγαπητικός. Η Σιμπέλ βρίσκεται μόνιμα σε ένα ανελέητο κυνήγι ενός άγριου λύκου που λέγεται ότι ζει στο δάσος.
Όταν όμως διασταυρωθεί με έναν φυγά, τα πάντα στη ζωή της θα αλλάξουν. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα δει τη Σιμπέλ με διαφορετικό μάτι, όμως για την τοπική κοινωνία τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, μια κοινωνία για την οποία η θέση της γυναίκας είναι καθορισμένη από την παράδοση και στην οποία η παρρησία μιας γυναίκας μπορεί να θεωρηθεί μίασμα.

Η ταινία είναι γυρισμένη σε ένα μικρό χωριό και ένα πυκνό δάσος. Έρχεται να ασκήσει κριτική στον ρατσισμό για το διαφορετικό και να σπάσει τα δεσμά μακραίωνων πεπαλαιωμένων παραδόσεων που δεν αφήνουν την κοινωνία να εξελιχθεί. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Σιμπέλ, μια κοπέλα που διαρκώς βιώνει αυτόν τον ιδιότυπο ρατσισμό για τη διαφορετικότητα της φύσης της και που προσπαθεί να αποδείξει στην κοινωνία ότι αξίζει να είναι μέλος της. Παρουσιάζεται ένας πατέρας που θέλει να την προστατεύσει, όμως αποδεικνύεται ότι ο περίγυρος του έχει δέσει τα χέρια πάνω στο θέμα αυτό και ο ίδιος κρίνεται μάλλον ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει αυτόν τον περίγυρο. Τέλος, εμφανίζεται ένας φυγάς, ένας άνθρωπος που κατηγορείται ως τρομοκράτης, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο στο δάσος, στην ξύλινη καλύβα της Σιμπέλ. Είναι ο μόνος άνθρωπος που θα αποδεχτεί τη διαφορετικότητα, ένας άνθρωπος κυνηγημένος που συμβολίζει την ελπίδα και αποτελεί το μοχλό της κριτικής της ταινίας πάνω στο παγιωμένο σύστημα της τουρκικής κοινωνίας.
Η ταινία έχει αποσπάσει βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Sibel (2018)
Σκηνοθεσία: Çağla Zencirci, Guillaume Giovanetti
Σενάριο: Çağla Zencirci, Guillaume Giovanetti, Ramata Sy
Πρωταγωνιστούν: Damla Sönmez, Emin Gürsoy, Erkan Kolçak Köstendil, Etit İşcan, Meral Çetinkaya
Διάρκεια: 95'



Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ματιές στα Βαλκάνια
03/11/2018 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 20:30
04/11/2018 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 18:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: