10 Νοε 2018

Η δωδεκάχρονη νύχτα

Βρισκόμαστε στο 1973, όταν στην Ουρουγουάη έχει εγκατασταθεί στρατιωτική δικτατορία. Το κίνημα των ανταρτών Τουπαμάρος έχει ηττηθεί και πολλοί αγωνιστές έχουν καταλήξει στις φυλακές. Τρεις κρατούμενοι οδηγούνται σε άλλα κελιά από αυτά που αρχικά κρατούνταν στα πλαίσια μιας στρατιωτικής επιχείρησης και η εντολή ήταν ρητή: "Αφού δεν μπορούμε να τους σκοτώσουμε, τουλάχιστον ας τους τρελάνουμε".
Πραγματικά τα βάσανα και οι περιορισμοί που βιώνουν οι κρατούμενοι ήταν ικανά να τους οδηγήσουν στην τρέλα, όμως το φρόνημά τους, η πίστη τους για την ελευθερία και η δύναμη που αντλούσαν από τη σκέψη για τα πρόσωπα που τους περιμένουν έξω από τη φυλακή, τους βοηθούσαν να αντέξουν παρά τις συνεχείς αλλαγές φυλακών.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία τριών ανταρτών που έμελλε να γίνουν σύμβολο ενός λαού. Ο ένας εκ των τριών, ο Πέπε Μουχίκα, έμελλε να γίνει Πρόεδρος της Ουρουγουάης το 2010, που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο για το λιτό τρόπο ζωής του και το ευρύ φιλανθρωπικό του έργο.
Η ταινία περιγράφει χρόνο με το χρόνο τις συνθήκες κράτησης των τριών αυτών κρατουμένων κάνοντας μερικά φλας μπακ στην προσωπική ζωή τους μέσα από τη σκέψη τους, ενώ περιγράφει και γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας στην Ουρουγουάη. Είναι αναμφίβολα, πέρα από τις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών, μια ιστορική ταινία που έρχεται να φωτίσει μια σκοτεινή περίοδο ενός έθνους.
Η ταινία ήταν υποψήφια στη Βενετία, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

La noche de 12 años (2018)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Álvaro Brechner
Πρωταγωνιστούν: Antonio de la Torre, Chico Darín, Alfonso Tort, César Troncoso, Soledad Villamil, Sílvia Pérez Cruz, Mirella Pascual, Nidia Telles
Διάρκεια: 122'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Κυρίως Πρόγραμμα
09/11/2018 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 20:15
10/11/2018 - αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη 15:00 

Δεν υπάρχουν σχόλια: