24 Μαρ 2018

Ραντεβού εκεί ψηλά

Λίγο πριν το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κι ενώ έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, ο πολεμοχαρής Γάλλος υπολοχαγός Πραντέλ θα διατάξει μια παράλογη επίθεση. Εκεί δύο στρατιώτες που δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους, ο νεαρός καλλιτέχνης Εντουάρ και ο πιο έμπειρος και πρώην λογιστής Αλμπέρ, θα σώσουν ο ένας τη ζωή του άλλου και μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια ισχυρή φιλία. Όμως ο Εντουάρ θα τραυματιστεί σοβαρά και το πρόσωπό του θα παραμορφωθεί.
Μη θέλοντας να επιστρέψει σπίτι του και στον αυστηρό του πατέρα, έναν άνθρωπο επιφανή και πολύ ισχυρό, θα πείσει τον Αλμπέρ να τον δηλώσει για νεκρό και θα πάνε να ζήσουν σε ένα μικρό σπίτι στα όρια του Παρισιού. Εκεί θα σκαρφιστούν μια ιδέα για να βγάλουν χρήματα, να κάνουν σχέδια για μη πραγματοποιήσιμα μνημεία νεκρών του πολέμου, ενώ την ίδια ώρα ο υπεύθυνος για το κακό τους, ο Πραντέλ, με την ανοχή του πατέρα του Εντουάρ και πεθερού του πλέον, βγάζει μια περιουσία εκμεταλλευόμενος τους τάφους των πεσόντων.
Όμως, μία παραγγελία που θα έρθει για τους πρωταγωνιστές μας, θα τους οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς το παρελθόν παραμονεύει...

Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία δύο ανθρώπων, διαφορετικών μεταξύ τους, που μέσα από τη δίνη του πολέμου καταφέρουν να βγουν ζωντανοί και να κάνουν σχέδια για το μέλλον μέσα σε ένα τοπίο κατεστραμμένο. Έχοντας βιώσει την αγριότητα και τα βασανιστήρια, όπου για να επιβιώσει κανείς καλείται να πατήσει επί πτωμάτων, δεν μένουν ανεπηρέαστοι στη μεταπολεμική τους ζωή. Όμως είναι κατά βάση καλοί άνθρωποι και αυτό που καλούνται πλέον να κάνουν, έχοντας βιώσει όσα έχουν βιώσει, δεν είναι του χαρακτήρα τους, όμως είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουν το αίμα τους πίσω από αυτούς που προκάλεσαν τη συμφορά τους. Από τη μια έχουμε έναν καταπιεσμένο νεαρό, με ισχυρή καλλιτεχνική φλέβα, που υπέφερε τα πάνδεινα από τον αυστηρό και επιφανή πατέρα του, ο οποίος τον έστειλε στον πόλεμο. Από την άλλη έχουμε έναν πρώην λογιστή, που αντιλαμβάνεται ότι με την τιμιότητα πλέον κανείς δεν πάει μπροστά, και προκειμένου να φροντίσει το φίλο του θα κάνει πράγματα για τα οποία θα ντρεπόταν. Και στην αντίπερα όχθη έχουμε όλους τους ανθρώπους εκείνους που και πριν και κατά και μετά τον πόλεμο είναι συνηθισμένοι να αποκομίζουν οφέλη εκμεταλλευόμενοι τους πιο αδύναμους.
Η ταινία αποτελεί διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Πιερ Λεμαίτρ και πρόσφατα θριάμβευσε στις περισσότερες τεχνικές κατηγορίες στα βραβεία César. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις αίθουσες στις 22 Μαρτίου 2018.

Au revoir là-haut (2017)
Σκηνοθεσία: Albert Dupontel
Σενάριο: Albert Dupontel, Pierre Lemaitre 
Πρωταγωνιστούν: Nahuel Pérez Biscayart, Albert Dupontel, Laurent Lafitte, Niels Arestrup, Émilie Dequenne, Mélanie Thierry, Heloïse Balster
Διάρκεια: 117'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Βακούρα στη Θεσσαλονίκη στις 23 Μαρτίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: