25 Μαρ 2018

Τα μυστήρια της Σικελίας

Σε ένα χωριό στη Σικελία, κοντά στο δάσος, ένας 13χρονος μαθητής, ο Τζουζέπε, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ενώ η τοπική κοινωνία σιωπά, η επίσης 13χρονη συμμαθήτριά του, η Λούνα, η οποία τρέφει αισθήματα για εκείνον, θέλει να κάνει την επανάστασή της αρνούμενη να αποδεχτεί την εξαφάνιση. Η ίδια δεν μπορεί να φανταστεί το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την εξαφάνιση του Τζουζέπε και θέλει να κάνει τα πάντα για να τον βρει. Ο περίγυρός της δείχνει να ξέρει πολλά, αλλά να μην μπορεί ή να μην θέλει να κάνει τίποτα.
Η Λούνα μπορεί μόνο να ονειρεύεται. Και σε κάθε όνειρό της βρίσκεται η ελπίδα ότι θα βρει τον Τζουζέπε. Τα οράματά της θα επηρεάσουν την ίδια της τη ζωή και η ίδια θα βυθιστεί σε ένα ονειρικό τοπίο ακολουθώντας τα σημάδια που θα την οδηγήσουν σ'αυτό που πραγματικά ποθεί. Κάπου εκεί υπάρχει μια λίμνη, όπου υπάρχει μια μυστηριώδης είσοδος που κρύβει πολλά μυστικά.

Η ταινία κινείται ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό-ονειρικό. Η Λούνα αρνείται αποδεχτεί την εξαφάνιση του αγαπημένου της και μπαίνει νοερά στη ζωή του. Από την άλλη ο Τζουζέπε εξαφανισμένος πλέον και ταλαιπωρημένος βλέπει κι αυτός τα δικά του οράματα, βλέπει τον εαυτό του όπως ήταν πριν κι όπως θα ήθελε να είναι. Τα οράματα των δύο παιδιών συναντιούνται σε έναν κόσμο που μοιάζει με αληθινό, όμως δεν είναι.
Οι σκηνοθέτες μας μεταφέρουν στον ονειρικό κόσμο των δύο παιδιών με την τεχνική της ευρυγώνιας λήψης, ενώ η σύνδεση του πραγματικού με το φανταστικό γίνεται με την ομαλή μετάβαση μέσω ίδιων συμβάντων στην πραγματική και στην ονειρική ζωή.
Η ταινία εμπνέεται από την πραγματική εξαφάνιση ενός αγοριού στη Σικελία το 1994, που είχε απαχθεί από τη μαφία ως αντίποινα για τη συμμετοχή του πατέρα του ως μάρτυρα της δολοφονίας του δικαστή Φαλκόνε. Απέσπασε ειδικό βραβείο στο φεστιβάλ του Sundance, ενώ στη χώρα μας πήρε διανομή στις αίθουσες στις 15 Μαρτίου 2018.

Sicilian ghost story (2017)
Σκηνοθεσία: Fabio Grassadonia, Antonio Piazza
Σενάριο: Fabbio Grassadonia, Antonio Piazza, Marco Mancasola
Πρωταγωνιστούν: Julia Jedlikowska, Gaetano Fernandez, Corinne Mussallari, Andrea Falzone, Vinzenco Amato, Sabine Timoteo, Filippo Luna, Federico Finocchiaro, Lorenzo Curcio
Διάρκεια: 122'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 24 Μαρτίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: