28 Φεβ 2018

Μαζί ή τίποτα

Η Κάτια περνάει το βράδυ από το γραφείο του συζύγου της, Νούρι, για να γυρίσουνε σπίτι. Εκεί είχε αφήσει το απόγευμα το μικρό τους γιο. Όμως αυτό που θα αντικρύσει θα την στοιχειώσει για πάντα και θα της αλλάξει εντελώς τη ζωή. Μια έκρηξη έχει καταστρέψει το γραφείο και τα αγαπημένα της πρόσωπα έχουν σκοτωθεί.
Μέσα από τη συμφορά που την έχει βρει, το ισχυρό σοκ που έχει πάθει, καλείται να μαζέψει τα κομμάτια της και να απαιτήσει τη δικαιοσύνη. Χωρίς βοήθεια από τη μητέρα της, καθώς φαίνεται ότι δεν συμπαθούσε το γαμπρό και την οικογένειά του λόγω του ότι ήταν μουσουλμάνοι, και αρνούμενη να συναινέσει στη μεταφορά του για ταφή στην Τουρκία, η Κάτια δείχνει αποφασισμένη να τιμωρήσει με κάθε τρόπο, νόμιμο ή μη, τους ανθρώπους που ευθύνονται.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι των μαρτυριών σύντομα θα αποδειχτεί ότι η βομβιστική επίθεση ήταν ρατσιστική και την ευθύνη φέρουν θρασύδειλη νεοναζιστική ομάδα. Τη σειρά πλέον καλείται να πάρει η δικαιοσύνη.

Ο Φατίχ Ακίν στη νέα του ταινία αναδεικνύει την πολυμετωπική άνοδο των εθνικιστικών και νεοναζιστικών κινημάτων στη σύγχρονη Ευρώπη της κρίσης και εκπέμπει ένα δριμύ κατηγορώ εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία του για το μέλλον. Αναδεικνύει ότι ο εθνικισμός έχει πολλά πλοκάμια και μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις πολύ παλαιότερων δεκαετιών. Μέσα από αυτό το πρίσμα, βλέπουμε παράλληλα την αγωνία μιας γυναίκας για δικαιοσύνη. Συμφωνώ, έχουμε δει πολλές φορές την έκκληση ατόμων για δικαιοσύνη, όμως εδώ η πρωταγωνίστρια δίνει ένα πραγματικό αγώνα κόντρα σε ένα σύστημα που φοβάται. Παρότι έχει όλη την κοινή γνώμη στο πλευρό της, μια κοινή γνώμη που δεν θέλει επ' ουδενί την επιστροφή σε παρωχημένες αντιλήψεις και καταστάσεις, είναι στην ουσία μόνη.
Η ταίνια απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης ταινίας, βραβεία σε αρκετά φεστιβάλ ανά τον κόσμο καθώς και το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στις Κάννες για την Ντιάνε Κρούγκερ.
Στη χώρα μας προβλήθηκε στα πλαίσια του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πήρε διανομή στις αίθουσες στις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Aus dem nichts (2017)
Σκηνοθεσία: Fatih Akın
Σενάριο: Fatih Akın, Hark Bohm
Πρωταγωνιστούν: Diane Kruger, Denis Moschitto, Numan Acar, Johannes Krisch, Ulrich Brandhoff, Urlich Tukur, Hanna Hilsdorf, Γιάννης Οικονομίδης
Διάρκεια: 106'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Κολοσσαίον στη Θεσσαλονίκη στις 23 Φεβρουαρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: