5 Φεβ 2018

The disaster artist

Ο Τόμι θέλει να γίνει ηθοποιός, όμως είναι μάλλον ατάλαντος. Σε μια οντισιόν θα γνωρίσει τον Γκρεγκ, έναν νεαρό στην όψιμη εφηβεία με τα ίδια όνειρα και με την ίδια κατάληξη. Οι δυο τους θα αποφασίσουν να μετακομίσουν στο Λος Άντζελες με σκοπό να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, να γίνουν διάσημοι ηθοποιοί.
Όμως, οι δυσκολίες είναι πολλές και οι αποτυχίες περισσότερες. Κανείς δεν θέλει να τους προσλάβει για κανέναν ρόλο και σε καμία ταινία ή έστω μικρή παραγωγή.
Έτσι, ο Τόμι αποφασίζει να γράψει ο ίδιος ένα σενάριο και να γυρίσει ο ίδιος σε ταινία το σενάριό του, μαζί φυσικά με το φίλο του. Μέσα από τη χλεύη που καλείται να αντιμετωπίσει, θα καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Το 1994 ο Tim Burton γύρισε μία ταινία φόρο τιμής σε έναν από τους πιο αποτυχημένους σκηνοθέτες της δεκαετίας του '50, τον Ed Wood. Σήμερα ο James Franco γυρίζει μία ταινία βασισμένος στην πραγματική ιστορία του Tommy Wiseau, ενός ουσιαστικά ατάλαντου σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού, ο οποίος γύρισε μόλις μία ταινία, το "The Room", μια ταινία που απέτυχε παταγωδώς και μέχρι σήμερα, 15 χρόνια μετά την κυκλοφορία της, θεωρείται ως μία από τις χειρότερες ταινίες που έχουν ποτέ γυριστεί.
Επαναλαμβάνοντας σκηνές από την αυθεντική ταινία και μέσα από τους διαλόγους στα γυρίσματα, ο Franco σκιαγραφεί κλιμακωτά την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Τόμι, καθώς και τον τρόπο που ο ίδιος ο Τόμι είχε επιλέξει για να ζει και να σκέφτεται, κάτι που απεικονίζεται και την ίδια την πρωτότυπη ταινία.
Η ταινία είναι βασισμένη, επίσης, και στο βιβλίο που έγραψε ο Greg Sesterο, για τον φίλο του, Tommy, και ιστορεί τα παρασκήνια των γυρισμάτων του The Room.
Μέχρι στιγμής, η ταινία έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως η Χρυσή Αχιβάδα στο Σαν Σεμπαστιάν και η Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού ρόλου. Στη χώρα μας παρουσιάστηκε στα πλαίσια του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πήρε διανομή στις 25 Ιανουαρίου 2018.

The disaster artist (2017)
Σκηνοθεσία: James Franco
Σενάριο: Scott Neustadter, Michael H. Weber, Greg Sestero, Tom Bissell
Πρωταγωνιστούν: James Franco, Dave Franco, Seth Roger, Alison Brie, Ari Graynor
Διάρκεια: 104'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: