26 Ιαν 2018

Η πόλη της ελπίδας

Το Hudson City είναι μια κοινή μικρομεσαία αμερικανική πόλη στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, όπου η διεφθαρμένη δημοτική αρχή φιλοδοξεί να κτίσει ένα νέο εμπορικό κέντρο για να καρπωθεί τα οφέλη.
Ο Τζο είναι ένας επιτυχημένος μεγαλοεργολάβος, στον οποίο ανήκει ένα οίκημα, όπου στεγάζονται περιθωριακές ομάδες πολιτών. Οι αρχές θεωρούν ότι η θέση, όπου βρίσκεται το οίκημα, εμποδίζει την ανάπτυξη του νέου εμπορικού κέντρου και προσπαθούν με κάθε μέσο να τον πείσουν να το κατεδαφίσει.
Ο Νικ, αποξενωμένος γιος του Τζο, είναι ένας νεαρός που ζει μέσα στην ασωτία, χωρίς στόχους, χωρίς έγνοιες, χωρίς όνειρα. Θα εγκαταλείψει τη δουλειά του στην ανοικοδόμηση του εμπορικού κέντρου και σύντομα θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας, την οποία παρήγγειλε ο Καρλ, ένας μικροαπατεώνας μηχανικός αυτοκινήτων.
Ο Γουίν είναι ένας έντιμος και αδιάφθορος μαύρος δημοτικός σύμβουλος της άρχουσας παράταξης. Ενώ πιέζεται και θέλει να υπερασπιστεί να δικαιώματα των μαύρων στην πόλη, βλέπει ότι οι προσπάθειές του μέσα στη συγκεκριμένη δημοτική αρχή είναι καταδικασμένες να πέσουν στο κενό.
Μέσα από αλυσιδωτές αντιδράσεις, θα αναπτυχθεί ένα παιχνίδι διαφθοράς μεταξύ εξουσίας και πολιτών που θα οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις και στην αναγκαστική προσαρμογή όλων στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.

Μέσα από ένα πολυπληθές καστ και μια τεράστια γκάμα χαρακτήρων, ο Τζον Σέιλς παρουσιάζει μια μικρογραφία της αμερικανικής κοινωνίας των τελών της δεκαετίας του '80 και αρχών της δεκαετίας του '90 με όλες τις παθογένειές της. Διαφθορά, ρατσισμός, αντίστροφος ρατσισμός, καχυποψία, κακή εκπαίδευση, κοινωνική αδικία κλπ συνθέτουν έναν λαβύρινθο, από τον οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς αλώβητος. Κάθε χαρακτήρας είναι διαφορετικός και αντικατοπτρίζει έναν χαρακτήρα της αμερικανικής κοινωνίας. Βλέπουμε στην οθόνη μας τον άσωτο υίο, τον μικροαπατεώνα, τον έντιμο πολιτικό, τον διαφθαρμένο πολιτικό, τον αποφυλακισμένο μαύρο που θέλει να επανενταχθεί στην κοινωνία, τον διεφθαρμένο αστυνομικό, την κακοποιημένη γυναίκα, τον εξουσιαστικό πρώην σύζυγο που ντρέπεται για το άρρωστο παιδί του, τους καχύποπτους λευκούς γονείς, τους ρατσιστές λευκούς, τους αντίστροφους ρατσιστές μαύρους και πολλούς άλλους χαρακτήρες που συνθέτουν την κοινωνία της εποχής. Και μια κραυγή αγωνίας για το μέλλον, την οποία κανείς δεν ακούει και δεν συναισθάνεται, παρά μόνο ένας τρελός.
Η ταινία είναι άκρως πολιτική και με έντονη κριτική προς την αμερικανική κοινωνία, κάτι που πιθανόν δεν άρεσε στη χώρα. Γενικά οι πολιτικές πεποιθήσεις του σκηνοθέτη και η επιλογή του για ανεξάρτητες παραγωγές έχουν φέρει μοιραία τη μικρή αποδοχή του από τους συμπατριώτες του. Οι βραβεύσεις της ταινίας ήταν ελάχιστες, αν και πρόκειται για μια ταινία που ενώ περιγράφει την περίοδο κατά την οποία γυρίστηκε, παραμένει ακόμη φρέσκια και διδαχτική για το παρόν και το μέλλον. Κι όπως αποδεικνύεται, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Σέιλς σκηνοθέτησε την εποχή του και είδε το μέλλον, όπως αυτό εξελίχθηκε.
Στη χώρα μας παρουσιάστηκε στα πλαίσια του αφιερώματος στον σκηνοθέτη στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2007, 16 χρόνια δηλαδή μετά την επίσημη κυκλοφορία της.

City of Hope (1991)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: John Sayles
Πρωταγωνιστούν: Vincent Spano, Tony Lo Bianco, Joe Morton, Chris Cooper, David Strathairn, Barbara Williams, John Sayles, Kevin Tighe, Gina Gershon
Διάρκεια: 129'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: