29 Δεκ 2017

The Party

Η Τζάνετ έχει καλέσει διάφορους γνωστούς και φίλους σε ένα πάρτι, για να γιορτάσουν την ανακήρυξή της σε σκιώδη Υπουργό Υγείας. Σύντομα θα καταφτάσουν οι πρώτοι προσκεκλημένοι, ενώ ταυτόχρονα ο σύζυγός της, Μπιλ, με αργές κινήσεις βάζει μουσική στο πικάπ και κάθεται αποσβολωμένος στο σαλόνι.
Ενώ σιγά σιγά έρχονται και οι επόμενοι καλεσμένοι, κάτι περίεργο πλανάται στην ατμόσφαιρα, που δεν προμηνύει ευχάριστες εξελίξεις. Ο καθένας από τους επτά πρωταγωνιστές φαίνεται ότι έχει κάτι καλά κρυμμένο μέσα του, που ξέρει ότι αν βγει στην επιφάνεια, θα πυροδοτήσει την τεταμένη ατμόσφαιρα.
Τον σπινθήρα θα τον ανάψει ο Μπιλ, ο παραμελημένος σύζυγος της φιλόδοξης πολιτικού και οικοδέσποινας της βραδιάς. Όταν, μέσα από το πρόβλημα υγείας που έχει ή προσποιείται ότι έχει, θα αναγκαστεί να αποκαλύψει ένα καλά κρυμμένο μυστικό, ένα ντόμινο αποκαλύψεων θα οδηγήσει το πάρτι σε έναν αναπροσδιορισμό των σχέσεων όλων των πρωταγωνιστών με απρόβλεπτες έως και τραγικές συνέπειες.

Γυρισμένη σε ασπρόμαυρο (άγνωστο το γιατί), η ταινία αρχικά αποτελεί μια μαύρη δραματική κωμωδία που αγγίζει τα όρια της σάτιρας της σύγχρονης πολιτικής και οικονομίας, μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών της, που ο καθένας αποτελεί και ένα ξεχωριστό κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας. Η φιλόδοξη πολιτικός, ο παραμελημένος πρώην καθηγητής σύζυγος, ο νεόπλουτος τραπεζίτης, η λεσβία προοδευτική καθηγήτρια, η λεσβία τηλεοπτική περσόνα, η κυνική και επικριτική για τα πάντα μεσήλικας και ο γκουρού αρωματοθεραπευτής και πολέμιος της σύγχρονης ιατρικής. Και μέσα σε όλους αυτούς τους πρωταγωνιστές υπάρχει ο άγνωστος Χ, ένα άτομο που δεν εμφανίζεται ποτέ, η ιδέα του οποίου πλανάται συνεχώς στον αέρα και είναι ικανή να ανάψει τα αίματα.
Κυνισμός, αποκαλύψεις και διενέξεις συνδυάζονται σε μια θεατρικού χαρακτήρα ταινία, που αντλεί έμπνευση από ταινίες όπως η "Οικογενειακή Γιορτή" του Βίντεμπεργκ και "Ο Θεός της σφαγής" του Πολάνσκι, και η οποία ολοκληρώνεται σε μικρή διάρκεια ακριβώς εκεί που πρέπει, ώστε να μην πλατιάσει και καταντήσει φλύαρη. Σημειώνονται επίσης τα ωραία πλάνα με την ιδιαίτερη προοπτική της θέσης της κάμερας, που συναινούν στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί η θεματική της ταινίας.
Η ταινία βραβεύτηκε σε Βερολίνο και Βαγιαδολίδ. Στη χώρα μας προβλήθηκε ως ταινία λήξης του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πήρε διανομή στις αίθουσες στις 28 Δεκεμβρίου 2017.

The Party (2017)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Sally Potter
Πρωταγωνιστούν: Patricia Clarkson, Kristin Scott Thomas, Bruno Ganz, Timothy Spall, Emily Mortimer, Cillian Murphy, Cherry Jones
Διάρκεια: 71'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Μακεδονικόν στη Θεσσαλονίκη στις 28 Δεκεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: