28 Δεκ 2017

The Florida Project

Στη σκιά της Disney World υπάρχει ένα συγκρότημα κατοικιών, όπου διαμένουν οικογένειες προβληματικές, που κάνουν διακοπές ενώ τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Η Μούνεϊ είναι ένα εξάχρονο κορίτσι που μαζί με τους φίλους και τις φίλες της, παιδιά τέτοιων οικογενειών, περνούν ένα ανέμελο καλοκαίρι, κάνουν σκανταλιές, σκαρφίζονται διάφορα κολπάκια για να την βγάζουν καθαρή και πηγαίνουν από το ένα μέρος στο άλλο, χωρίς να νοιάζονται και πολύ.
Η Μούνεϊ, όμως, δεν αποτελεί εξαίρεση. Ζει μαζί με τη νεαρή ανύπαντρη μητέρα της, Χέλι, η οποία επιδίδεται σε όχι και τόσο σύννομες ενέργειες, ώστε να βγάλει τα προς το ζην για να περάσει καλά η μικρή, η ίδια και για να μπορέσουν οι δυο τους να παραμείνουν στο συγκρότημα. Πολλές φορές, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα και η Χέλι θα πρέπει να επιστρατεύσει τον επαναστατικό της χαρακτήρα και την ευφυΐα της, ώστε να τα καταφέρει, που και πάλι ορισμένες φορές δεν φτάνει.
Ταυτόχρονα στο συγκρότημα εργάζεται ως επιστάτης ο Μπόμπι, ένας ώριμος άνδρας ο οποίος καλείται να βάλει σε τάξη τα πράγματα, να επιπλήξει τα παιδιά για τις σκανδαλιές τους, να περισώσει το κύρος του συγκροτήματος, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσει τον κόσμο και ιδίως τα παιδιά από διάφορους κινδύνους. Γνωρίζοντας με τι κόσμο έχει να κάνει, προσπαθεί όσο του επιτρέπεται, να επιδείξει ανθρωπιά, χωρίς όμως όλο αυτό να αποβαίνει εις βάρος του χώρου στον οποίο και για τον οποίο εργάζεται.
Μια σειρά συμβάντων θα έρθουν να δοκιμάσουν τις σχέσεις των ανθρώπων στο συγκρότημα. Και είναι φορές που οι συμπεριφορές των παιδιών επηρεάζουν τις σχέσεις των μεγάλων, οι μεγάλοι όμως είναι αυτοί που καλούνται να διαχειριστούν τις καταστάσεις που δημιουργούνται. Ίσως όμως, και να μην είναι τόσο μεγάλοι αυτοί οι "μεγάλοι".

Η ταινία μας θυμίζει ότι εκτός από το φαντασμαγορικό, υπάρχει πολύ κοντά και η άλλη πλευρά της κοινωνιάς. Άνθρωποι που δεν τα έχουν βγάλει πέρα στη ζωή τους, που αναγκάζονται να κάνουν μικροδουλειές από δω κι από εκεί, από μικροπαρανομίες μέχρι τις πιο ευτελείς για τον πολύ κόσμο εργασίες, για να μπορέσουν κι αυτοί να ζήσουν έστω και για λίγο κάτι από αυτό που υπάρχει δίπλα τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να το πλησιάσουν. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και τα παιδιά, που δεν έχουν συναίσθηση στην ηλικία τους για το τι καλούνται οι δικοί τους να κάνουν (και ούτε θα πρέπει να ξέρουν σ'αυτήν την ηλικία), προκειμένου κι αυτά να ζήσουν μερικές παραπάνω στιγμές ευτυχίας.
Η ταινία επικεντρώνεται στη Μούνεϊ και στη μητέρα της και στο πώς οι δυο τους τα βγάζουν πέρα. Από τη μια η κόρη κάνει παρέα με τα υπόλοιπα παιδιά που διαμένουν στο συγκρότημα και ζει σαν ένα φυσιολογικό εξάχρονο κορίτσι, με τις σκανταλιές και τις μικροαταξίες που πάντα συγχωρούνται. Από την άλλη η μητέρα καλείται να φροντίζει πρωτίστως την κόρη, συχνά παραμελώντας τον εαυτό της, όμως οι δυσκολίες την αναγκάζουν να προβεί σε ενέργειες που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα έκανε.
Η ταινία απέσπασε βραβεία σε φεστιβάλ σε Αμερική και Βρετανία, ιδίως για τις ερμηνείες του Γουίλιαμ Νταφόε στο ρόλο του επιστάτη και της μικρής Μπρούκλιν Πρινς στο ρόλο της Μούνεϊ. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις 21 Δεκεμβρίου 2017.

The Florida Project (2017)
Σκηνοθεσία: Sean Baker
Σενάριο: Sean Baker, Chris Bergoch
Πρωταγωνιστούν: Willem Defoe, Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Christopher Rivera, Valeria Cotto, Mela Murder, Josie Olivo
Διάρκεια: 111'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 25 Δεκεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: