23 Ιουλ 2017

Αόρατος επισκέπτης

Ο Αντριάν, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ξυπνάει μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι σε ένα κλειδωμένο από μέσα δωμάτιο ενός απομακρυσμένου ξενοδοχείου, ενώ στο μπάνιο κείται δολοφονημένη η ερωμένη του, Λάουρα. Ο ίδιος δηλώνει άγνοια για το φόνο και όντας σίγουρος για την αθωότητά του, προσλαμβάνει μια έμπειρη δικηγόρο για την υπεράσπισή του. Όμως, η είδηση ότι ένας νέος μάρτυρας έχει εμφανιστεί για να καταθέσει στο δικαστήριο στις επόμενες τρεις ώρες, θα αναγκάσει τον Άντριαν μαζί με τη δικηγόρο να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους.
Τότε ο Άντριαν θα κληθεί να αφηγηθεί στη δικηγόρο όλα τα γεγονότα που συνέβησαν μέχρι να φτάσουμε στη μοιραία στιγμή, καθώς και γεγονότα που σχετίζονται με την εξαφάνιση ενός νεαρού στην ευρύτερη περιοχή, με την οποία εξαφάνιση φαίνεται ο Άντριαν και η Λάουρα να έχουν σχέση.
Όμως ο Άντριαν στην αφήγησή του, και λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται, φάσκει και αντιφάσκει. Βαθιά μέσα του ξέρει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ώστε να κριθεί αθώος, και αυτό ακριβώς έχει καρφωθεί στη συνείδησή του το βγάζει προς τα έξω. Από την άλλη, όμως, η αλήθεια είναι αμείλικτη και η τελική λύση τέτοια, που το δίκαιο θα επικρατήσει και θα επιφέρει τη λύτρωση σε αυτόν που την έχει ανάγκη.

Η ταινία αποτελεί ένα καλοστημένο σκοτεινό θρίλερ μυστηρίου, όπου παρατηρείται ένα παιχνίδι μεταξύ της δικηγόρου και του πελάτη της, ώστε να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα σε δυο υποθέσεις όπου ο πελάτης φαίνεται μπλεγμένος. Χρησιμοποιώντας την τεχνική του μπρος-πίσω, ο σκηνοθέτης γυρνάει πίσω στο χρόνο όσες φορές χρειαστεί, ώστε να δημιουργηθούν οι ανατροπές που χρειάζεται για να δοθεί η τελική λύση. Ο πρωταγωνιστής προκαλεί αρχικά το αίσθημα της συμπόνοιας στο θεατή, το οποίο όμως σταδιακά μετατρέπεται δικαιολογημένα σε απέχθεια προς τον ίδιο, ενώ η δικηγόρος αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο επαγγελματικό της καθήκον και στην προσωπική της συνείδηση. Η τελική λύση, όμως, θα αποδείξει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα έχουμε πιστέψει από την αρχή. Μέσα από σενάρια επί σεναρίων για το τι πραγματικά έχει συμβεί, η αποκάλυψη της αλήθειας θα φέρει τον πρωταγωνιστή αντιμέτωπο με τον πραγματικό του εφιάλτη, την ίδια την πραγματικότητα.
Θα μπορούσαν να γραφτούν κι άλλα στοιχεία για την υπόθεση, όμως ο φόβος μην αποκαλυφθούν βασικά της στοιχεία, αποτρέπουν τον γράφοντα να τα αναλύσει περαιτέρω.
Ως προς την τεχνική της ταινίας, ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί την ίδια λογική που χρησιμοποίησε και στο "Σώμα", μόνο που αυτή τη φορά οι ανατροπές στην υπόθεση είναι συνεχείς και προκαλούνται κυρίως από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, ενώ δίνεται μεγαλύτερη σχετικά βαρύτητα στην δευτερεύουσα υπόθεση, κάτι που στο "Σώμα" έγινε αντιληπτό κυρίως στο τέλος της ταινίας.
Η ταινία απέσπασε βραβείο κοινού σε φεστιβάλ στο Πόρτλαντ, ενώ στη χώρα μας προβάλλεται στις αίθουσες από τις 20 Ιουλίου 2017.

Contratiempo (2016)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Oriol Paolo
Πρωταγωνιστούν: Mario Casas, Ana Waneger, José Coronado, Bárbara Lennie, Fransesc Orella, Paco Tous, Iñigo Gastesi
Διάρκεια: 106'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο "Ελληνίς 2" στη Θεσσαλονίκη στις 22 Ιουλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: